Krompir iz Sarlata s črnimi tartufi
Sestavine
- 600 g čvrstega krompirja
- 80 g gosje ali račje masti ali ghee masla
- 2 stroka česna
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- sol
- 30 g črnega tartufa (opcija)

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: QV-bela zvrst 2015, Colja Vino
Olupljeni krompir narežemo na 2 mm debele rezine in ga nekajkrat oplaknemo v skodeli z mrzlo vodo, da izperemo škrob. Stresemo ga na kuhinjsko krpo in osušimo.
V veliki ponvi segrejemo maščobo, dodamo tretjino narezanega krompirja in ga premešamo, tako da je ves premazan z oljem. Z leseno lopatko ga potisnemo na rob in v ponev stresemo drugo tretjino krompirja, dobro premešamo, potisnemo na rob in dodamo še preostali krompir.
Nato ves krompir enakomerno porazdelimo po ponvi in pečemo na majhni temperaturi 40 do 45 minut do zlato rjave barve. Med pečenjem krompir nekajkrat previdno premešamo in pazimo, da ga ne zdrobimo.
Proti koncu pečenja krompir solimo. Drobno sesekljani olupljeni česen zmešamo s peteršiljem. Tartuf tanko narežemo ali nahobljamo. Krompir potresemo s česnovim peteršiljem, premešamo in pražimo 30 sekund. Vmešamo še nahobljane tartufe, pražimo 2 do 3 minute in takoj serviramo. Zraven ponudimo zeleno solato s paradižnikom.