Sestavine

  • 600 g čvrstega krompirja
  • 80 g gosje ali račje masti ali ghee masla
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sol
  • 30 g črnega tartufa (opcija)

Uvod

Lahko je le pečen krompir, ki sicer hrusta, nima pa sredice. In lahko ga začinimo s česnom in peteršiljem, kar se običajno godi odmrznjenim ribam. A potem na vrh ne smemo nalistati tartufov!

Če pa je pomme de terre sarladaises, je druga (kulinarična) simfonija. Ne, ker se zaradi francoščine jezik zlomi, temveč zato, ker se je tudi pri domačem kuhanju dobro navzeti francoskih navad. Z odpustkom, da lahko črne tartufe iz Perigorda, od koder recept tudi izvira, zamenjate s poletnimi črnimi iz Istre. Boli manj kot je manjši njihov učinek.

Lahko pa tartufe tudi izpustite, vendar vseeno ne spečete krompirja na hitro, temveč a la sarladaises. Prav potrpežljivost je pri tem receptu tisto, kar boste odnesli iz njegove šole okusov.

Peči je potrebno počasi, da pod hrustljavostjo ostane še krompirjasta, ne pa le zračna sredica. Česen in peteršilj pa nista na prevročem olju zažgana v tržaško omako, temveč drobno sesekljana in z oljčnim oljem le prelita kot persillade.

S takšno pripravo in spremljavo je krompir iz srednjeveškega mesta Sarlat v družbi solate lahko samostojna jed. Sicer pa ga ima rado vse, kar je tako z občutkom pečeno....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: QV-bela zvrst 2015, Colja Vino
 
Postopek
1

Olupljeni krompir narežemo na 2 mm debele rezine in ga nekajkrat oplaknemo v skodeli z mrzlo vodo, da izperemo škrob. Stresemo ga na kuhinjsko krpo in osušimo.

2

V veliki ponvi segrejemo maščobo, dodamo tretjino narezanega krompirja in ga premešamo, tako da je ves premazan z oljem. Z leseno lopatko ga potisnemo na rob in v ponev stresemo drugo tretjino krompirja, dobro premešamo, potisnemo na rob in dodamo še preostali krompir.

3

Nato ves krompir enakomerno porazdelimo po ponvi in pečemo na majhni temperaturi 40 do 45 minut do zlato rjave barve. Med pečenjem krompir nekajkrat previdno premešamo in pazimo, da ga ne zdrobimo.

4

Proti koncu pečenja krompir solimo. Drobno sesekljani olupljeni česen zmešamo s peteršiljem. Tartuf tanko narežemo ali nahobljamo. Krompir potresemo s česnovim peteršiljem, premešamo in pražimo 30 sekund. Vmešamo še nahobljane tartufe, pražimo 2 do 3 minute in takoj serviramo. Zraven ponudimo zeleno solato s paradižnikom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)