Krompir, okisana smetana in losos
Sestavine
- 4 veliki čvrsti krompirji (a 300 do 350 g)
- 6 žlic oljčnega olja
- 1 žlička koriandrovih semen
- solni cvet
- 400 g lososovega fileja brez kože
- čilijevi kosmiči
- limonov poper
- Okisana krema:
- 100 g skute
- 100 g kisle smetane
- 60 g creme fraiche
- 2 žlici sladke smetane
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 žlica sesekljanega kopra
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 650 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri 25 minut
Pečico segrejemo na 180 stopinj (ventilator 160 stopinj). Alu folijo narežemo na 4 kose (30 x 20 cm) in vsak kos premažemo z žlico olja in potresemo s solnim cvetom. Krompirje temeljito umijemo, s papirjem obrišemo do suhega in naložimo na folijo. Vsakega posebej tesno zavijemo v folijo in pečemo na drugi rešetki od spodaj 1 uro 30 minut.
Koriandrova semena drobno zdrobimo v možnarju. Lososov file položimo v manjšo posodo za pečenje ter začinimo s poprom, čilijevimi kosmiči, koriandrom in solnim cvetom. Premažemo ga s preostalim oljem, pokrijemo z alu folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Za okisano kremo gladko razmešamo skuto, creme fraiche in kislo smetano. Začinimo s kisom, soljo in poprom. Vmešamo koper in do serviranja pokrito postavimo v hladilnik.
Ko je krompir pečen, temperaturo v pečici znižamo na 120 stopinj. Lososa postavimo v pečico h krompirju in pečemo še 15 minut. Pečene krompirje položimo na krožnike in vsakega malo zarežemo. Lososa narežemo na manjše kose in porazdelimo po krompirju. Po vrhu prelijemo z malo okisane kreme, preostalo serviramo posebej. Po želji lahko krompir serviramo z dušeno fratrovo brado ali pečenimi zelenimi šparglji.