Sestavine

  • 4 veliki čvrsti krompirji (a 300 do 350 g)
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • solni cvet
  • 400 g lososovega fileja brez kože
  • čilijevi kosmiči
  • limonov poper
  • Okisana krema:
  • 100 g skute
  • 100 g kisle smetane
  • 60 g creme fraiche
  • 2 žlici sladke smetane
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 1 žlica sesekljanega kopra

Uvod

Največje krompirje vedno prihranite! Če ne bodo v foliji z žara priloga pikniku in steaku, bodo iz pečice poenostavili pot do dobrega kosila. Zato dajte pravočasno lososove fileje v začimbno marinado, da se bodo s pečenim krompirjem v foliji v vroči pečici le še pogreli. Ker je bilo tako enostavno, smo jim za preliv zmešali dobesedno kislo smetano, saj smo jo dodelali ob kopru še s kisom, krompirje pa smo še pomladno podložili. V našem primeru je bila za posteljico fratrova brada,  a ker je pri nas še vedno redkost, se lahko znajdete tudi s šparglji, gojenimi zelenimi ali divjimi istrskimi. Tako kot brado je potrebno tudi šparglje, da še hrustajo, na olju le toplo popeči....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 650 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri 25 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj (ventilator 160 stopinj). Alu folijo narežemo na 4 kose (30 x 20 cm) in vsak kos premažemo z žlico olja in potresemo s solnim cvetom. Krompirje temeljito umijemo, s papirjem obrišemo do suhega in naložimo na folijo. Vsakega posebej tesno zavijemo v folijo in pečemo na drugi rešetki od spodaj 1 uro 30 minut.

2

Koriandrova semena drobno zdrobimo v možnarju. Lososov file položimo v manjšo posodo za pečenje ter začinimo s poprom, čilijevimi kosmiči, koriandrom in solnim cvetom. Premažemo ga s preostalim oljem, pokrijemo z alu folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

3

Za okisano kremo gladko razmešamo skuto, creme fraiche in kislo smetano. Začinimo s kisom, soljo in poprom. Vmešamo koper in do serviranja pokrito postavimo v hladilnik.

4

Ko je krompir pečen, temperaturo v pečici znižamo na 120 stopinj. Lososa postavimo v pečico h krompirju in pečemo še 15 minut. Pečene krompirje položimo na krožnike in vsakega malo zarežemo. Lososa narežemo na manjše kose in porazdelimo po krompirju. Po vrhu prelijemo z malo okisane kreme, preostalo serviramo posebej. Po želji lahko krompir serviramo z dušeno fratrovo brado ali pečenimi zelenimi šparglji.

Oceni