Sestavine

  • 600 g mokastega krompirja
  • 15 g posušenih jurčkov
  • 2 šalotki
  • 100 g masla
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 50 g jedilnega škroba
  • 1 rumenjak
  • 800 g sveže špinače
  • 1 strok česna
  • 250 ml sladke smetane
  • 400 g jurčkov
  • 2 jajci
  • moka in drobtine za paniranje
  • olje za cvrenje

Uvod

Ko je njihova sezona, gre le zato, na kakšen način lahko jurčke še pripravimo. Ker časa za razmislek ni veliko, škoda jih je, da bi v hladilniku čakali neodločne in potem končali (le) v juhi.

Tako sveži so ocvrti vedno dobra izbira. Še posebej, če panado zmešate na pol, iz domačih in panko drobtin. Potem bodo zunaj še bolj hrustali in znotraj še bolj sočno očarali.

Toda, saj pravim, gre tudi za domišljijo. Le zakaj, se kdo zagotovo čudi, bi uporabil sušene jurčke, če pa sem dopoldan nabral (v gozdu ali pri branjevki) sveže? Toda, ravno to je bistvo kuhanja! V domiselnem kombiniranju. Posušeni imajo modrost, patino, zrelost, zato dajo globino, resnost, širino. Sveži pa očarajo na mah, ravno obratno, torej, zato je kombinacija tako uspešna. Še posebej, ko suhe jurčke v krompirjevem in njokastem cmoku z ocvrtimi poveže zgodnje-jesensko špinača, ki je prav takšna, mlada in izkušena hkrati.

Tudi zato smo za spremljavo izbrali gardelin (Klinec, sivi pinot, na nežno oranžno). Sam deluje še premlado in preveč robato, toda ko so zraven (ocvrti) jurčki, se razneži, umiri in pogladi....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 827 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Gardelin 2010, Klinec
 
Postopek
1

Posušene jurčke namakamo v topli vodi 20 minut. Nato jih temeljito ožmemo in drobno sesekljamo. Eno šalotko olupimo in drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 20 g masla, dodamo šalotko in jurčke ter pražimo na srednji temperaturi 4 minute. Odstavimo s štedilnika ter začinimo s soljo in poprom.

2

Neolupljen krompir kuhamo v slani vodi 30 minut. Nato ga olupimo in stisnemo skozi stiskalnico za krompir. Začinimo ga s soljo, poprom in muškatnim oreščkom, Dodamo še pražene jurčke, rumenjak in jedilni škrob ter vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Iz testa oblikujemo štiri enako velike cmoke.

3

V velikem loncu zavremo slano vodo, vanjo položimo krompirjeve cmoke in jih kuhamo na majhni temperaturi 15 minut. Špinačo očistimo, umijemo in odcedimo.

4

Preostalo šalotko in česen olupimo ter drobno sesekljamo. V širokem plitvem loncu v 40 g masla stekleno opražimo šalotko in česen, dolijemo smetano in jo malce pokuhamo, da se rahlo zgosti. Najprej dodamo polovico špinače in dušimo pokrito na srednji temperaturi, da upade. Nato vmešamo še preostalo špinačo in dušimo še 5 minut. Začinimo jo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

5

Sveže jurčke narežemo na manjše kose in jih povaljamo najprej v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje v drobtinah, ki smo jih rahlo solili. Panirane jurčke zlato rjavo ocvremo v vročem olju in jih odcedimo na kuhinjskem papirju.

6

Preostalo maslo raztopimo v majhnem lončku. Na vroče krožnike naložimo špinačo, nanjo položimo na polovico prerezan krompirjev cmok in ob strani naložimo ocvrte jurčke.

Oceni