Sestavine

  • 4 čebule
  • 6 strokov česna
  • 3 žlice svinjske masti
  • 2 žlički paradižnikove mezge
  • 3 žlice sladke mlete paprike
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • mleta kumina
  • 1 žlica majarona
  • 2 lovorova lista
  • 1200 g krompirja
  • 1500 ml zelenjavne juhe
  • sol
  • kajenski poper
  • 1 majhna rdeča paprika
  • 1 majhna rumena paprika
  • 4 kisle kumarice
  • 2 žlici olja
  • chorizo klobasa (po želji)
  • sveži drobnjak

Uvod

Če si mesojedec, ni nujno, da ješ meso … Krompirjev golaž je najboljši dokaz za to čudno trditev. Prvič, ima bistveno, kar krasi dober golaž, to pa je gostljata, polna, krepka, rahlo pekoča in globoka (golaž se je z žlico, ne z vilicami) omaka. V tej omaki pa sploh ni mesa! In, drugič, čeprav je golaž krompirjev, ni vegetarijanski, kajti boljši je tudi zato, ker se ni začel na olju, temveč - svinjski masti.

Seveda lahko mast zamenjate z oljem. Seveda lahko v golaž na koncu, posebej popečeno, dodate tudi klobaso. Mi smo španski chorizo, čeprav je bolj ”golaževska” hrenovka. Seveda pa ne smete izpustiti (mlete) kumine. Med kuhanjem je dodajte za noževo konico, toda v pripravljenosti naj bo tudi na mizi. Skratka, golaža ne naredi meso, temveč kumina!...

  • Kategorija: Jesen, Poletje, Pomlad, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. V loncu segrejemo mast in v njej pražimo čebulo na sredni temperaturi do svetlo rjave barve. Tik pred koncem praženja dodamo še česen.

2

Lonec odstavimo s štedilnika in v čebulo zamešamo paradižnikovo mezgo in papriko v prahu, dolijemo kis ter dodamo kumino, majaron in lovorov list. Zalijemo z juho, zavremo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 35 minut. Odstranimo lovor in juho zmiksamo.

3

Olupljeni krompir narežemo na večje kose in ga stresemo v golaževo omako. Kuhamo do mehkega na srednji temperaturi. Če je golaž preredek, ga zgostimo z nekaj kosi krompirja, ki jih pretlačimo v pire s paličnim mešalnikom.

4

Obe papriki očistimo in narežemo na manjše kose. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo papriko in pražimo na srednji temperaturi 5 minut. Solimo in popramo.

5

Chorizo klobaso narežemo na majhne kocke in jo v ponvi pražimo 1 minuto. Kumarice narežemo na majhne kocke. Krompirjev golaž začinimo s kajenskim poprom in vanj zamešamo pečeno papriko in kumarice. Pred serviranjem ga potresemo z drobnjakom in pečeno klobaso.

Oceni