Krompirjev golaž s papriko
Sestavine
- 4 čebule
- 6 strokov česna
- 3 žlice svinjske masti
- 2 žlički paradižnikove mezge
- 3 žlice sladke mlete paprike
- 2 žlici belega vinskega kisa
- mleta kumina
- 1 žlica majarona
- 2 lovorova lista
- 1200 g krompirja
- 1500 ml zelenjavne juhe
- sol
- kajenski poper
- 1 majhna rdeča paprika
- 1 majhna rumena paprika
- 4 kisle kumarice
- 2 žlici olja
- chorizo klobasa (po želji)
- sveži drobnjak

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje, Pomlad, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. V loncu segrejemo mast in v njej pražimo čebulo na sredni temperaturi do svetlo rjave barve. Tik pred koncem praženja dodamo še česen.
Lonec odstavimo s štedilnika in v čebulo zamešamo paradižnikovo mezgo in papriko v prahu, dolijemo kis ter dodamo kumino, majaron in lovorov list. Zalijemo z juho, zavremo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 35 minut. Odstranimo lovor in juho zmiksamo.
Olupljeni krompir narežemo na večje kose in ga stresemo v golaževo omako. Kuhamo do mehkega na srednji temperaturi. Če je golaž preredek, ga zgostimo z nekaj kosi krompirja, ki jih pretlačimo v pire s paličnim mešalnikom.
Obe papriki očistimo in narežemo na manjše kose. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo papriko in pražimo na srednji temperaturi 5 minut. Solimo in popramo.
Chorizo klobaso narežemo na majhne kocke in jo v ponvi pražimo 1 minuto. Kumarice narežemo na majhne kocke. Krompirjev golaž začinimo s kajenskim poprom in vanj zamešamo pečeno papriko in kumarice. Pred serviranjem ga potresemo z drobnjakom in pečeno klobaso.