Krompirjev gratin s koromačem in dimljenim lososom
Sestavine
- 200 ml mleka
- 420 g sladke smetane
- 4 sardelni fileji (inčuni)
- 3 stroki česna
- 1 žlička mlete posušene limonine lupine
- 2 žlički koromačevih semen
- 850 g krompirja za pečenje
- 500 g koromača
- 4 rumenjaki
- 1 žlica sesekljanega kopra
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 2 žlici masla
- 200 g dimljenega lososa v rezinah
- sol, poper
- LIMONINA MASLENA OMAKA
- 2 žlici limonovega soka
- 2 žlički sesekljanih kaper
- 40 g mrzlega masla

Uvod
Četudi je le krompir, a ko je najprej bogato maščobno prelit, nato pa zlato rumeno in hrustljavo zapečen, je tak oskorjenec (gratin) vedno hrana za dušo in jed ugodja. Če pa ga še malo popravimo … Dimljeni losos je dodan po švedskem vzoru, ker tam podobni jedi, ob kateri spijejo veliko piva, pravijo lososov puding. Posebnost tega recepta pa ni le dodatek koromača krompirju, kar njegove plasti teksturno poživi, temveč tudi maslena omaka, s katero na koncu pečeno jed prelijemo. A šele po nekaj minutah počitka izven pečice, da se ”narastek” posede! Osnova omake je namreč limonov sok, ki s kaprami doživetju udobja doda še kontrast kislosti. Zanj gre hvala angleškemu kuharskemu avtorju Yotamu Ottolenghiju.
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Mleko, smetano, sesekljane sardelne fileje, limonovo lupino in koromačeva semena zavremo in kuhamo na majhni vročini 10 minut.
Olupljeni krompir naobljamo na 5 mm debele rezine. Koromač razpolovimo, izrežemo trdi kocen in narežemo na tanke rezine. Oboje stresemo v lonec, dolijemo mrzlo vodo, solimo in zavremo. Kuhamo pokrito 5 minut. Kuhano stresemo na cedilo in pustimo osušiti.
Pečico segrejemo na 170 stopinj (z ventilatorjem). V večji skledi razžvrkljamo rumenjake, skozi cedilo dolijemo mlečno mešanico in vse skupaj dobro premešamo. Začinimo s soljo in poprom.
Zelišča zmešamo v majhni skodelici in 2 žlički shranimo za masleno omako. Ognjevarno posodo (26 cm), namastimo z žlico masla in vanjo porazdelimo tretjino krompirja in koromača ter temeljito popramo. Potresemo s polovico zelišč in po krompirju porazdelimo polovico na velike kose natrganega lososa.
Pokrijemo ga z drugo tretjino krompirja in koromača, popramo ter potresemo s preostalimi zelišči in preostalim lososom. Zadnja plast je krompir s koromačem. Vse skupaj prelijemo z rumenjakovo mlečno mešanico, popramo in po vrhu potresemo s kosmi preostalega masla.
Narastek pečemo v sredini pečice 45 minut. Pečeni narastek vzamemo iz pečice in pustimo počivati 7 minut. V majhnem lončku zavremo limonov sok, vmešamo kapre in med stepanjem z majhno metlico dodamo maslo. Stepamo toliko časa, da dobimo gosto omako. Vanjo zamešamo zelišča, ki smo jih shranili. Masleno omako porazdelimo po narastku in takoj serviramo.