Krompirjev gratin z gobami
Sestavine
- 700 g krompirja
- 1 velika šalotka
- 250 g svežih gob (jurčki, kraljevi ostrigarji, rjavi šampinjoni)
- 3 žlice masla
- 3 vejice timijana
- 250 ml sladke smetane
- 1 žlička nastrgane limonove lupine
- sol, poper
- muškatni orešček
- 4 žlice naribanega parmezana
- maslo za model
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi (samostojna jed)
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
Gobe narežemo na rezine. Olupljeno šalotko po dolgem razpolovimo in narežemo na tanke kolobarje. Timijan osmukamo. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
V ponvi segrejemo 2 žlici masla in šalotko rahlo opražimo. Dodamo narezane gobe in pražimo na srednji temperaturi nekaj minut. Solimo in popramo ter potresemo s timijanom.
Krompir olupimo in narežemo na 2 mm tanke rezine. Smetano začinimo z limonovo lupino, soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
Model za narastke dobro namastimo z maslom. Vanj naložimo plast krompirja, rahlo solimo in popramo ter potresemo polovico dušenih gob. Pokrijemo z drugo plastjo krompirja, rahlo solimo in popramo, potresemo s preostalimi gobami in pokrijemo s krompirjem. Prelijemo s smetano in potresemo s parmezanom.
Gratin pečemo v sredini pečice 40 do 45 minut. Če po vrhu preveč potemni, ga prekrijemo z alu folijo. Pečen gratin vzamemo iz pečice in pustimo stati 5 minut. Pred serviranjem ga potresemo s svežim timijanom.