Sestavine

  • 700 g krompirja
  • 1 velika šalotka
  • 250 g svežih gob (jurčki, kraljevi ostrigarji, rjavi šampinjoni)
  • 3 žlice masla
  • 3 vejice timijana
  • 250 ml sladke smetane
  • 1 žlička nastrgane limonove lupine
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 4 žlice naribanega parmezana
  • maslo za model

Uvod

Krompirjev gratin je kalorična bomba, ki ne redi! Ta gratin je krompirjev dokaz, da je potrebno jesti dobro, pa ni potrebno skrbeti za težo! A pozor, to ni krompir za hujšanje. Za hujšanje so diete, ki pa ne delujejo. Recepti v Šoli okusov pa so ”le” za to, da vam ni treba na dieto, torej delujejo.

Torej, v tem gratinu je vse, kar dietni guruji uvrščajo med prepovedi. A zaradi tega ob tem gratinu ni zrezkov, ni omak, ni prilog, ni kruha, ni ničesar, kar bi zmotilo njegovo barvno hrustljavost, večplastno tankost, sočno notranjost in kompleksno (nad)okusnost. Točno, ta gratin ne potrebuje ogromne porcije in stranske vloge. Najboljši je, ko je sam in ko se jedec posveti le njemu. Ne, od tega in tako se ne redi!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi (samostojna jed)
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Gobe narežemo na rezine. Olupljeno šalotko po dolgem razpolovimo in narežemo na tanke kolobarje. Timijan osmukamo. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2

V ponvi segrejemo 2 žlici masla in šalotko rahlo opražimo. Dodamo narezane gobe in pražimo na srednji temperaturi nekaj minut. Solimo in popramo ter potresemo s timijanom.

3

Krompir olupimo in narežemo na 2 mm tanke rezine. Smetano začinimo z limonovo lupino, soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

4

Model za narastke dobro namastimo z maslom. Vanj naložimo plast krompirja, rahlo solimo in popramo ter potresemo polovico dušenih gob. Pokrijemo z drugo plastjo krompirja, rahlo solimo in popramo, potresemo s preostalimi gobami in pokrijemo s krompirjem. Prelijemo s smetano in potresemo s parmezanom.

5

Gratin pečemo v sredini pečice 40 do 45 minut. Če po vrhu preveč potemni, ga prekrijemo z alu folijo. Pečen gratin vzamemo iz pečice in pustimo stati 5 minut. Pred serviranjem ga potresemo s svežim timijanom.

Oceni