Sestavine

  • 900 g čvrstega krompirja
  • 250 ml sladke smetane
  • 250 ml mleka
  • sol črni poper
  • muškatni orešček
  • 4 žlice naribanega parmezana

Uvod

Krompirjev gratin ne slovi po skromnosti. Zato je z dovolj veliko skledo solate lahko samostojna jed, le z dovolj domišljije na mesni strani pa se zadovolji s stransko vlogo. Sicer pa ima najraje praznike. Krompirjev gratin, skratka, ni navaden krompir.

Logično, saj so si ga izmislili Francozi, ki si zanj vzamejo veliko časa. Zato smo ga v Šoli okusov priredili, tako da mu ni potrebno čakati le na praznike....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Krompir olupimo in narežemo na 1/2 cm debele rezine. V širokem loncu zavremo mleko in sladko smetano ter začinimo s soljo, sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom. Dodamo krompir, premešamo in kuhamo odkrito na srednji temperaturi 10 minut. Na koncu vanj zamešamo parmezan.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Krompir s tekočino stresemo v namaščeni model za pečenje in ga poravnamo. Gratin pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut.

Oceni