Sestavine

  • 400 g čvrstega krompirja
  • 3 do 4 žlice repičnega olja
  • 1 manjši por
  • 150 g gob (kraljevi ostrigarji ali rjavi šampinjoni)
  • 150 g pečenega piščanca
  • 2 žlici BBQ omake
  • 100 g divjega brokolija (bimi)
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlica svežih majaronovih lističev
  • sol, poper

Uvod

To je tipična jed za ”ostanke”. Zato, ker je z njimi še boljša! Torej je potrebno najprej speči celega piščanca …

Krompirjev praženec – ki se od praženega krompirja razlikuje v tem, da je samostojna jed – nasploh ni izbirčen; namesto piščanca so lahko drugi mesni ”ostanki”, lahko je salama, sploh ni nujno, da je kaj mesa, nasploh je boljši, čim bolj je raznolik. Gre, skratka, za (zimsko) jed, ki ji je pravočasno potrebno skuhati le krompir, potem pa bo v lupini počakal, da boste imeli čas odpreti hladilnik in mu izbrati poljubne ”ostanke”. Občutek, da smo nekaj do konca porabili, ima tako dober okus!

P.s. Za ”ostanke” so primerne sestavine, ki v hladilniku zdržijo nekaj dni brez posledic; zato smo uporabili gojene gobe, ostrigarje, od zelenjave pa ”divji brokoli”, ki pozimi kot bimi, križanec med brokolijem in kitajskim ohrovtom, najde pot tudi v naše trgovine. Glejte še: Krompirjev praženec s pečenko in čebuloKrompirjev praženec z lignjiBeluši, krompirjev praženec, miso omakaPoletna krompirjeva ponev s pečenico.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Neolupljeni krompir stresemo v lonec s hladno vodo, dodamo lovorova lista in zavremo. Kuhamo pokrito na majhni vročini 25 minut. Krompir odcedimo in ohladimo (lahko ga skuhamo že dan prej).

2

Gobe in por narežemo na tanke rezine. V manjši ponvi segrejemo maslo in oljčno olje, dodamo narezane gobe in jih pražimo na močni vročini 3 minute. Začinimo jih s soljo in sveže mletim poprom. Brokoli narežemo na manjše kose.

3

Piščanca narežemo na poljubno velike kose, prelijemo z BBQ omako in rahlo segrejemo v kozici. Ohlajeni krompir olupimo in narežemo na 7 mm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo repično olje, dodamo narezani krompir in pražimo na močni vročini nekaj minut, da rahlo porjavi.

4

Krompir solimo in popramo, dodamo por in brokoli ter pražimo na srednji vročini še nekaj minut. V krompir zamešamo še piščanca in gobe, po potrebi solimo in pred serviranjem potresemo z majaronom.

Oceni