Sestavine

  • 250 g mokastega krompirja
  • 150 ml zelenjavne juhe
  • 1 večji por
  • 100 g dimljene klobase (cabanossi, chorizo, kaminwurst)
  • 4 jajca
  • 125 ml mleka
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 100 g moke
  • sol, poper
  • 30 g ghee masla

Uvod

V roke vzameš tako prekajeno (južnotirolsko) klobaso, da še tri dni vonjaš, kaj si nato zrezal na drobne kocke. S krompirjevim pirejem jih vmešaš v bogato testo za palačinke, tako da praženec za cesarje spremeniš v šmorn za podanike … Tudi tako bi se lahko glasil ta recept.

Ampak, ker vsi, ki radi + dobro jemo, že dolgo vemo, da je nekoč revna kuhinja danes najbolj bogata, si zraven natrebimo toliko solate, da tudi iz nepravega šmorna nastane prava pojedina....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Krompir olupimo, narežemo na tanke rezine in kuhamo pokritega v zelenjavni juhi 15 minut. Nato vse skupaj z vilico pretlačimo v gladek pire in rahlo ohladimo.

2

Por umijemo in narežemo na tanke rezine. Klobaso olupimo in narežemo na drobne kocke. V skledi gladko zmešamo rumenjake, mleko, moko in pecilni prašek. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Beljake stepemo v trdi sneg, ki ga skupaj s pretlačenim krompirjem zamešamo v testo.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V veliki teflonski ponvi (z ročajem odpornim na vročino) segrejemo ghee, dodamo por in klobaso ter pražimo 1 minuto. Prelijemo s testom in ponev postavimo v sredino pečice za 6 minut.

4

Palačinko previdno obrnemo in ponev postavimo nazaj v pečico za 8 do 10 minut. Zlato rjavo pečeno palačinko raztrgamo na večje kose in serviramo z motovilcem v solati.

Oceni