Krompirjev praženec z lignji
Sestavine
- 500 g krompirja
- 300 g lignjev
- 2 šalotki
- 1 strok česna
- 1 rdeči čili
- 4 žlice olivnega olja
- 30 ml belega vina
- 2 žlici repičnega olja
- sol
- 1 žlička limonovega soka
- sveži koriander
- česnova majoneza (aioli)

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Zelen 2013, Štemberger
Krompir skuhamo do mehkega v lupini in ga ohladimo (to lahko naredimo že dan prej). Lignje očistimo, dobro osušimo in narežemo na 2 cm velike trakove. Šalotko in česen narežemo na tanke rezine. Čili prerežemo na polovico, odstranimo semenje in ga narežemo na trakove.
Krompir olupimo in narežemo na večje kocke. V veliki ponvi segrejemo olivno olje, dodamo narezani krompir in pražimo toliko časa, da se krompir rahlo zapeče. Vmešamo šalotko, česen in čili, solimo ter pražimo na srednji temperaturi 3 do 5 minut. Dolijemo še vino.
V drugi ponvi v vročem repičnem olju na hitro opečemo lignje, jih pokapljamo z limonovim sokom in zamešamo v krompir. Potresemo s koriandrom in zraven postrežemo česnovo majonezo.