Sestavine

  • 500 g krompirja
  • 300 g lignjev
  • 2 šalotki
  • 1 strok česna
  • 1 rdeči čili
  • 4 žlice olivnega olja
  • 30 ml belega vina
  • 2 žlici repičnega olja
  • sol
  • 1 žlička limonovega soka
  • sveži koriander
  • česnova majoneza (aioli)

Uvod

Velikokrat doma poskušamo le posnemati. V gostilni ali restavraciji nam je nekaj všeč in potem doma poskušamo to ponoviti. Ponavadi ni tako dobro, a zadovoljni smo, ker smo naredili sami. To je pohvalno!

Toda te lignje se da (tako) narediti le doma! Ne trdimo, da jih kje ne skušajo ”posnemati”, toda če že, je to le slaba kopija. Zato, ker je tukaj najbolj pomembna svežina. In takoj zatem srce. Svežina pomeni hitrost, kajti tukaj gre le hitro, v dveh ponvah, iz njiju na topel krožnik, z njega v usta. Miza mora biti že pogrnjena, vino že natočeno, vsi zbrano zbrani. In srce! Kajti kuhamo zase, zanjo ali zanj. Zato je lahko le najboljše!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Zelen 2013, Štemberger
 
Postopek
1

Krompir skuhamo do mehkega v lupini in ga ohladimo (to lahko naredimo že dan prej). Lignje očistimo, dobro osušimo in narežemo na 2 cm velike trakove. Šalotko in česen narežemo na tanke rezine. Čili prerežemo na polovico, odstranimo semenje in ga narežemo na trakove.

2

Krompir olupimo in narežemo na večje kocke. V veliki ponvi segrejemo olivno olje, dodamo narezani krompir in pražimo toliko časa, da se krompir rahlo zapeče. Vmešamo šalotko, česen in čili, solimo ter pražimo na srednji temperaturi 3 do 5 minut. Dolijemo še vino.

3

V drugi ponvi v vročem repičnem olju na hitro opečemo lignje, jih pokapljamo z limonovim sokom in zamešamo v krompir. Potresemo s koriandrom in zraven postrežemo česnovo majonezo.

Oceni