Sestavine

  • 500 g čvrstega krompirja
  • 120 g pastinaka
  • 1 majhna čebula
  • 30 g masla
  • 1 žlička gorčičnih semen
  • sol, poper
  • 50 g črnih tartufov
  • 200 do 300 ml piščančjega fonda
  • 150 ml sladke smetane
  • 1 žlica sesekljanega drobnjaka
  • 3 jajca
  • mikrozelenje
  • francoski čili Piment d'Espelette

Uvod

Beli tartufi so zelo dragi, uporabljamo pa jih za preproste jedi; črni tartufi pa so precej cenejši, uporabljamo pa jih za drage jedi … Čeprav se čudno sliši, pa je logično: beli istrski (in piemontski) tartufi ne prenesejo toplote, zato jih lahko čez jedi le ”preprosto” ribamo; črni tartufi pa prenesejo toploto, zato z njimi lahko kuhamo; in ker so najbolj znani črni tartufi iz Perigorda, so klasična luksuzna sestavina visoke francoske kuhinje. A zato so perigordski črni tartufi prav tako dragi kot piemontski beli. Torej? Uporabimo cenejše črne istrske tartufe, a ne v ”visokih”, temveč v preprostih jedeh. Nič ni bolj preprosto (in cenejše) od krompirjeve omake in umešanih jajc! In nič ni boljše, če so zraven še tartufi!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 626 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Tartufe tanko olupimo in olupke drobno sesekljamo. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Krompir in pastinak olupimo ter narežemo na 1 cm velike kocke.

2

V širokem loncu segrejemo 20 g masla, dodamo čebulo, sesekljane tartufove olupke in gorčična semena ter dušimo na srednji vročini 2 minuti. Dodamo narezani krompir, dušimo 2 minuti ter solimo in popramo. Dolijemo 200 ml fonda in smetano ter kuhamo odkrito na srednji vročini 25 do 30 minut. Po 15 minutah kuhanja dodamo še narezani pastinak.

3

Cele tartufe tanko nahobljamo. V skledi razžvrkljamo jajca. V majhni ponvi segrejemo preostalo maslo, vanjo vlijemo jajca, rahlo solimo in popramo ter med mešanjem pražimo, da kremasto zakrknejo.

4

Na ogreta krožnika porazdelimo krompirjev ragu in ob strani umešana jajca. Jajca potresemo s francoskim čilijem, ragu pa z drobnjakom in nahobljanimi tartufi.

Oceni