Sestavine

  • TESTO
  • 250 g moke
  • 125 g mrzlega masla
  • 50 g naribanega parmezana
  • 1 žlica rožmarinovih iglic
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • sol, poper
  • NADEV
  • 500 g čvrstega krompirja
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 20 g masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 300 ml sladke smetane
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 2 stroka česna
  • 120 g grojer sira
  • 1 vejica rožmarina
  • pekač (20 x 30 cm)

Uvod

Pizza je na vsakem vogalu, tarte pa le doma … Ne sprašujte, zakaj je tako, saj vam Šola okusov pri tem temeljito pomaga s tečajem in recepti. Je že tako, da solata v nobeni gostilni ni v tako veliki skledi kot doma, in zato je k njej pač potrebno tudi nekaj dobrega speči. Zato tarte in quiche v toliko inačicah, od katerih nikoli ne boste vedeli, katera je najboljša, če jih ne boste pridno preizkušali....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut (+ 1 ura za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Vitovska Kamen 2021, Zidarič
 
Postopek
1

Moko, 1/4 žličke soli in sveže mleti poper zmešamo in dodamo na majhne kocke narezano maslo. Malce pregnetemo in dodamo sir, fino sesekljani rožmarin, kis in 4 žlice mrzle vode. Vse dobro pregnetemo v gladko testo, ki ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 20 minut.

2

Krompir z lupino kuhamo v soljeni vodi 10 minut. Malce ga ohladimo, olupimo in narežemo na 5 mm debele rezine. Čebulo narežemo na 5 mm široke rezine. V ponvi segrejemo maslo in olje, dodamo čebulo, solimo in popramo ter jo dušimo na srednji vročini 10 minut. Pustimo jo ohladiti.

3

Testo razvaljamo v pravokotnik 40 x 30 cm in ga položimo v namaščeni pekač. Višek testa ob robovih zvijemo in rahlo pritisnemo ob rob pekača. Testo postavimo v hladilnik za 30 minut.

4

Pečico segrejemo na 190 stopinj (170 stopinj z ventilatorjem), hkrati v sredino pečice postavimo tudi velik pekač, da se ogreje. Testo večkrat prebodemo z vilicami, pokrijemo s papirjem za peko in na testo do roba pekača nasujemo suhi fižol ali lečo.

5

Pekač s testom postavimo na vroči pekač v pečici in pečemo 20 minut. Nato papir in fižol odstranimo ter pečemo še 5 minut. Medtem grobo naribamo sir.

6

V skledi z metlico zmešamo sladko smetano, jajce, rumenjak in stisnjeni česen ter začinimo s soljo in poprom. Po testu porazdelimo praženo čebulo, potresemo s polovico sira, prelijemo z jajčno smetano in obložimo s krompirjevimi rezinami. Potresemo s preostalim sirom in grobo narezanim rožmarinom.

7

Pekač s tarte postavimo na vroči pekač in pečemo 35 minut. Tarte rahlo ohladimo in narežemo na kvadrate.

Oceni