Krompirjeva focaccia s paradižniki
Sestavine
- 400 g bele moke (npr. tip 480)
- 6 g soli
- 3 g suhega kvasa ali 14 g svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 80 g krompirjevega pireja (instant v prahu)
- 3 dl mlačne vode
- sušeni paradižniki (vloženi v olivnem olju)
- zelene ali črne olive
- olivno olje
- solni cvet
Uvod
- Kategorija: On zanjo
- Količina: 8 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+1 ura 30 minut za vzhajanje)
Suhe sestavine je dobro premešal, dolil vodo in jih zgnetel v gladko testo (če je testo presuho, dolijte še nekaj kapljic vode). Voljno testo je oblikoval v kepo, jo položil v posodo, pokril s prozorno folijo in pustil vzhajati preko noči v hladilniku ali normalno 1 uro na toplem.
Naslednji dan (ali po 1 uri) je testo malo pomokal in ponovno pregnetel. Pekač (24 x 22 cm) je namastil z olivnim oljem in v njem raztegnil testo, ga pokril s kuhinjsko krpo in pustil vzhajati najmanj 30 minut.
Pečico se segrel na 200 stopinj. Paradižnike je odcedil in narezal na 1 cm velike kocke. Olive je izkoščičil in narezal. V testo je z ročajem kuhalnice naredil luknje v razmaku 2 cm in vanje izmenično polagal narezani paradižnik in olive. Na koncu je vse skupaj potresel s solnim cvetom, pokapljal z olivnim oljem in pekel v pečici na drugi rešetki od spodaj 10 minut.
Temperaturo v pečici je znižal na 175 stopinj in pekel še 15 do 20 minut oz. do zlato rumene barve (paradižniki se ne smejo zažgati). Pečeno focaccio je zvrnil na rešetko in jo pustil ohladiti.