Sestavine

  • 120 g čičerike (konzerva)
  • groba sol
  • 1/2 žličke začimbne mešanice ducca
  • kajenski poper
  • 250 g krompirja
  • 1 čebula
  • 2 žlici masla
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev
  • sol, poper
  • 800 do 900 ml zelenjavne jušne osnove
  • 250 ml smetane za kuhanje (15 %)
  • 200 g endivije
  • 4 vejice peteršilja
  • 1 žlica pehtranovega kisa

Uvod

Krompirjeva juha je vedno gosta in čorbasta, zato obilna in samozadostna, torej enolončnica, v kateri je vedno skrita dovolj velika in mastna klobasa. Prav takšno imamo radi, saj je hitro gotova, zahteva le malo sestavin in še manj denarja, opravi pa veliko delo. Pravzaprav je krompirjeva juha podcenjena.

Zato iz nje naredite nekaj več! Saj je tako malo potrebno; namesto v solato, smo endivijo dali dali v juho, in namesto, da bi čičerika juho obtežila, jo bo razbremenila.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 235 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Čičeriko stresemo na cedilo, dobro oplaknemo z mrzlo vodo in osušimo na kuhinjskem papirju. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj porazdelimo čičeriko in jo potresemo z grobo soljo, ducco in ščepcem kajenskega popra. Pekač postavimo na zgornjo rešetko in pečemo 20 minut. Če se čičerika med pečenjem preveč zapeče, pekač prestavimo v sredino pečice.

2

Krompir olupimo in narežemo na kocke. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V loncu segrejemo maslo in šalotko pražimo 1 minuto. Dodamo krompir in vse skupaj pražimo na srednji vročini 3 minute. Dodamo čilijeve kosmiče, dolijemo juho in smetano, zavremo in kuhamo odkrito na majhni vročini 20 minut oz. da se krompir zmehča.

3

Juho malce ohladimo in fino zmiksamo v blenderju. Endivijo očistimo in odstranimo debele sredinske žile. Nekaj lepih lističev prihranimo za dekoracijo, ostale liste pa narežemo na 2 cm široke trakove. Peteršiljeve liste grobo sesekljamo.

4

Pred serviranjem juho segrejemo in jo skupaj z endivijo in peteršiljem ponovno zmiksamo v blenderju. Juho začinimo s kajenskim poprom in kisom. V ogrete krožnike nalijemo juho ter jo potresemo z lističi endivije in hrustljavo čičeriko.

Oceni