Krompirjeva juha z endivijo in čičeriko
Sestavine
- 120 g čičerike (konzerva)
- groba sol
- 1/2 žličke začimbne mešanice ducca
- kajenski poper
- 250 g krompirja
- 1 čebula
- 2 žlici masla
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- sol, poper
- 800 do 900 ml zelenjavne jušne osnove
- 250 ml smetane za kuhanje (15 %)
- 200 g endivije
- 4 vejice peteršilja
- 1 žlica pehtranovega kisa

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 235 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Čičeriko stresemo na cedilo, dobro oplaknemo z mrzlo vodo in osušimo na kuhinjskem papirju. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj porazdelimo čičeriko in jo potresemo z grobo soljo, ducco in ščepcem kajenskega popra. Pekač postavimo na zgornjo rešetko in pečemo 20 minut. Če se čičerika med pečenjem preveč zapeče, pekač prestavimo v sredino pečice.
Krompir olupimo in narežemo na kocke. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V loncu segrejemo maslo in šalotko pražimo 1 minuto. Dodamo krompir in vse skupaj pražimo na srednji vročini 3 minute. Dodamo čilijeve kosmiče, dolijemo juho in smetano, zavremo in kuhamo odkrito na majhni vročini 20 minut oz. da se krompir zmehča.
Juho malce ohladimo in fino zmiksamo v blenderju. Endivijo očistimo in odstranimo debele sredinske žile. Nekaj lepih lističev prihranimo za dekoracijo, ostale liste pa narežemo na 2 cm široke trakove. Peteršiljeve liste grobo sesekljamo.
Pred serviranjem juho segrejemo in jo skupaj z endivijo in peteršiljem ponovno zmiksamo v blenderju. Juho začinimo s kajenskim poprom in kisom. V ogrete krožnike nalijemo juho ter jo potresemo z lističi endivije in hrustljavo čičeriko.