Krompirjeva pita s polenovko in kozicami
Sestavine
- 600 g krompirja
- 300 g pastinaka
- 100 g cheddar sira
- 80 g masla
- 3 žlice mleka
- muškatni orešček
- 400 g fileja polenovke
- 400 g kozic
- 200 ml suhega belega vina
- 600 ml zelenjavnega fonda
- 100 g dimljene postrvi
- 30 g moke
- 200 ml mleka
- 2 žlici zrnate gorčice
- 2 žlici limonovega soka
- črni poper
- 200 g majhnih šampinjonov
- 2 stroka česna
- 1 žlica narezanega kopra
- 2 žlici olja
- 1 žlička naribane limonove lupine

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 867 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Pastinak in krompir olupimo, narežemo na kocke in kuhamo v slani vodi 25 minut. Kuhano zelenjavo dobro odcedimo in pretlačimo skozi stiskanico za krompir. V pire zamešamo 40 g masla, 3 žlice mleka, sol in nariban muškatni orešček. Na koncu vanj zamešamo še naribani sir.
Polenovki odstranimo vse kosti in jo narežemo na večje kose. Kozice olupimo. V ponvi zavremo vino in zelenjavni fond, dodamo narezano polenovko in kozice ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Ribo in kozice preložimo na krožnik, tekočino pa pokuhamo na 250 ml.
V kozici raztopimo 30 g masla, vmešamo moko, dolijemo pokuhani fond in preostalo mleko ter med mešanjem z metlico kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. V bešamelno omako zamešamo gorčico in limonov sok, začinimo s soljo in poprom ter pustimo rahlo ohladiti.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Šampinjone prerežemo na polovice. V ponvi segrejemo olje in jih pražimo na močni temperaturi 5 minut. Dodamo česen, ga rahlo opražimo in vse skupaj začinimo s soljo in poprom.
Kuhano polenovko natrgamo na manjše kose in jo skupaj s kozicami in pečenimi gobami naložimo v posodo za narastke. Potresemo z natrgano dimljeno postrvjo, koprom in limonovo lupino. Prelijemo z bešamelno omako in nato po vrhu porazdelimo krompirjev pire. Z žlico ga poravnamo in potresemo s kosmiči preostalega masla.
Pito pečemo v sredini pečice 35 do 40 minut oz. da se krompir zapeče. Pečeno pito vzamemo iz pečice, pustimo stati 5 minut in serviramo.