Sestavine

  • 400 g majhnega čvrstega krompirja
  • 50 g mehkega masla
  • 2 stroka česna
  • 2 majhni rdeči čebuli
  • 14 majhnih češnjevih paradižnikov
  • 2 vejici rožmarina
  • 300 do 400 ml zelenjavne jušne osnove
  • 150 g puntarelle (belušna cikorija)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • 2 majhni burrati (a 125 g)

Uvod

Krompir se v ponvi ponavadi praži, pa ne le za pražen krompir. A tokrat mu ne želimo narediti le skorje, temveč mu tudi izboljšati okus v sredici. In za to ni praženje, temveč dušenje. Kajti dušimo lahko na tri načine, v lastnem soku, z maščobo in tako kot tukaj, torej z maščobo in tekočino. Če pri kuhanju najboljše ostane v vodi, pri pečenju pa zgori, se pri nežnem dušenju prav nič ne izgubi.

Zato se splača krompirju dodati najboljšo zimsko zelenjavo, torej puntarello ali belušno cikorijo, omako, ki nastane med dušenjem, pa na krožniku še nadgraditi z burrato....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 771 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Krompir olupimo in po dolžini prerežemo na polovico. Česen narežemo na tanke rezine, čebulo pa na 1 cm velike krhlje. Rožmarin osmukamo. Puntarelli odstranimo liste in jih grobo narežemo. Notranje debelejše poganjke razpolovimo.

2

V veliki ponvi raztopimo maslo in vanjo naložimo krompir s prerezano stranjo navzdol. Dodamo česen, čebulo in rožmarin ter pražimo na srednji vročini 2 minuti. Dolijemo 200 ml juhe, zavremo in dušimo na srednji vročini 20 minut. Vmes krompir za 5 obrnemo, nato pa spet dušimo s prerezano stranjo navzdol.

3

Dodamo paradižničke in z njimi dušimo še 15 minut. Nato v ponev stresemo še stebla puntarelle, dolijemo preostalo juho in dušimo še 10 minut. Pred koncem dušenja v krompir previdno zamešamo še narezane liste. Ponev začinimo s soljo in svežem mletim poprom ter pokapljamo z oljčnim oljem.

Oceni