Krompirjeva ponev z lososom in grahom
Sestavine
- 500 g majhnega krompirja
- 300 g lososovega fileja
- 1 žlica limonovega soka
- 3 žlice moke
- 4 žlice ghee masla
- 2 majhni šalotki
- 150 g zmrznjenega graha
- 70 g jogurta
- 70 g domače majoneze
- 3 žličke zrnate gorčice
- sol, poper
- 60 g majhnih kislih kumaric
- 1/2 majhnega jabolka

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 884 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Neolupljeni krompir kuhamo v soljeni vreli vodi 15 do 20 minut, nato ga pustimo ohladiti. Še bolje je, če ga skuhamo en dan prej in ga shranimo na hladnem. Grah blanširamo v vreli soljeni vodi 1 minuto, nato ga stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo.
Ohlajeni krompir olupimo in narežemo na 5 mm debele rezine. Olupljeno šalotko po dolgem razpolovimo in narežemo na zelo tanke rezine. Lososu odstranimo kožo in ga narežemo na 2 cm velike kocke.
Za omako gladko zmešamo jogurt, majonezo in zrnato gorčico. Solimo in popramo. Kumarice po dolgem razpolovimo in narežemo na tanke rezine. Jabolko olupimo, odstranimo peške in narežemo na drobne kocke. Oboje zamešamo v gorčično omako, po potrebi rahlo solimo in postavimo v hladilnik do serviranja.
V veliki ponvi segrejemo 2 žlici ghee masla, vanjo stresemo narezani krompir in ga pečemo na srednji vročini med mešanjem do zlato rjave barve. Solimo in popramo ter dodamo narezano šalotko. Zmanjšamo temperaturo in pražimo vse skupaj še 2 minuti. Dodamo blanširani grah in ga segrejemo.
Narezani losos zmešamo z limonovim sokom ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. V manjši ponvi segrejemo preostalo ghee maslo. Lososove kocke pomokamo, rahlo premešamo in otresemo odvečno moko. Stresemo jih v vroče maslo in pražimo na srednji vročini nekaj minut, vmes večkrat previdno premešamo.
V ponev s krompirjem stresemo pečene kocke lososa, previdno premešamo in naložimo na ogreta krožnika. Zraven v skodelici serviramo gorčično omako.