Sestavine

  • 500 g čvrstega krompirja
  • 100 g pora
  • 1 strok česna
  • 5 žlic oljčnega olja
  • sol kajenski poper
  • 60 ml suhega belega vina
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 60 ml sladke smetane
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 50 g sira Scamorza (dimljena mocarela)
  • 40 g panko drobtin
  • 2 žlici masla
  • 1 rdeči čili
  • 1 žlica svežih timijanovih lističev
  • 1 žlička nastrgane limonine lupinice
  • 12 glavic goriške rože (ali siljenega radiča)
  • sveže mleti poper
  • 1 žlica balzamične jabolčne redukcije (Ruj)

Uvod

Krompir kuhamo zato, ker je strupena rastlina, ki je v surovi obliki škodljiva. Šele ko je krompir kuhan, začnemo razmišljati, kaj bomo iz njega skuhali … Zakaj pa ne bi kuharsko razmislili že, ko krompir olupimo?!
Rižota ni le odlična riževa jed, temveč je tudi odličen način kuhanja. Sprotno dodajanje tekočine, kuhljanje, mešanje, gostljanje, potrpljenje, počivanje – vse to je potrebno za kuhanje rižote! Zato, ker z rižotnim načinom ne kuhamo riža, temveč kuhamo omako. Točno, rižoto znaš skuhati, ko surovi riž spremeniš v gostljato riževo omako!
Krompir lahko v omako sicer spremenimo bolj preprosto: kuhanega pretlačimo, najprej razredčimo, nato zgostimo, začinimo, aromatiziramo. Ko vanj zrežemo še kisle kumarice, dobimo preprost, toda dober krompirjev ”zos”. Toda ..

”Si jutri ti na vrsti?” Vprašanje je povedalo, ne vprašala. Saj nimata njenih in njegovih dni. Saj kuha ona, le včasih pa tudi on. Saj ni izrazil želje, da bi bil ravno jutri ta včasih.

”Sprašujem, ker že dolgo nisi bil,” je zato pojasnila, da zanj ni bilo več umika.

”Uf, nisem pripravljen, nič nisem razmišljal o tem, ne vem, kaj bi naredil, saj sploh ne vem, kaj je v hladilniku …” se je izmotaval, zato mu je pomagala.

”Krompir imamo vedno doma! Toda, prosim, ne spet tistega zosa! Saj je dober, a le enkrat letno …”

Če noče zosa, bo pa dobila omako! ”Si za rižoto,” ga je zanimalo.

”Kaj ne bo krompir?”

Včasih mu pa le uspe, da jo preseneti. ”Krompirjeva rižota!”

Kar je bilo najprej skepsa, se je na koncu spremenilo v poljub. ”Takšno krompirjevo omako pa lahko narediš večkrat letno!”

  • Kategorija: On zanjo, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 573 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Laški rizling 2017, Albiana
 
Postopek
1

Krompir olupimo in narežemo na ½ cm velike kocke. Por po dolgem prerežemo na polovico in drobno narežemo. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Sir drobno naribamo.

2

V ponvi z visokim robom (za rižote) segrejemo 3 žlice olja, por in česen podušimo, dodamo narezani krompir in ga pražimo 2 minuti. Začinimo s soljo in kajenskim poprom, dolijemo vino in ga skoraj v celoti pokuhamo.

3

Dolijemo juho in krompir kuhamo na majhni vročini 20 do 25 minut. Nato v krompir zamešamo sladko smetano in kuhamo še 5 minut.

4

Čili prerežemo na polovico, odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo maslo, dodamo drobtine in jih med mešanjem zlato rjavo popražimo. Vmešamo timijan, čili in limonovo lupino.

5

Glave radiča po dolgem prerežemo na polovico. V skodeli zmešamo radič s preostalimo oljem. Segrejemo veliko teflonsko ponev (ali namizni žar), vanjo naložimo radič s prerezano stranjo navzdol in pečemo na močni vročini 1 minuto. Pečeni radič stresemo na servirni pladenj, rahlo posolimo in pokapljamo z jabolčno redukcijo (ali staranim balzamičnim kisom.

6

V krompirjevo rižoto zamešamo parmezan, naribani sir in drobnjak. Naložimo jo v ogreta krožnika, potresemo s panko drobtinami in okrasimo z goriško rožo. Preostali radič in panko drobtine serviramo posebej.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)