Krompirjeva rižota z goriško rožo
Sestavine
- 500 g čvrstega krompirja
- 100 g pora
- 1 strok česna
- 5 žlic oljčnega olja
- sol kajenski poper
- 60 ml suhega belega vina
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- 60 ml sladke smetane
- 2 žlici naribanega parmezana
- 50 g sira Scamorza (dimljena mocarela)
- 40 g panko drobtin
- 2 žlici masla
- 1 rdeči čili
- 1 žlica svežih timijanovih lističev
- 1 žlička nastrgane limonine lupinice
- 12 glavic goriške rože (ali siljenega radiča)
- sveže mleti poper
- 1 žlica balzamične jabolčne redukcije (Ruj)
Uvod
- Kategorija: On zanjo, Zima
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 573 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut
- Priporočeno vino: Laški rizling 2017, Albiana
Krompir olupimo in narežemo na ½ cm velike kocke. Por po dolgem prerežemo na polovico in drobno narežemo. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Sir drobno naribamo.
V ponvi z visokim robom (za rižote) segrejemo 3 žlice olja, por in česen podušimo, dodamo narezani krompir in ga pražimo 2 minuti. Začinimo s soljo in kajenskim poprom, dolijemo vino in ga skoraj v celoti pokuhamo.
Dolijemo juho in krompir kuhamo na majhni vročini 20 do 25 minut. Nato v krompir zamešamo sladko smetano in kuhamo še 5 minut.
Čili prerežemo na polovico, odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo maslo, dodamo drobtine in jih med mešanjem zlato rjavo popražimo. Vmešamo timijan, čili in limonovo lupino.
Glave radiča po dolgem prerežemo na polovico. V skodeli zmešamo radič s preostalimo oljem. Segrejemo veliko teflonsko ponev (ali namizni žar), vanjo naložimo radič s prerezano stranjo navzdol in pečemo na močni vročini 1 minuto. Pečeni radič stresemo na servirni pladenj, rahlo posolimo in pokapljamo z jabolčno redukcijo (ali staranim balzamičnim kisom.
V krompirjevo rižoto zamešamo parmezan, naribani sir in drobnjak. Naložimo jo v ogreta krožnika, potresemo s panko drobtinami in okrasimo z goriško rožo. Preostali radič in panko drobtine serviramo posebej.