Sestavine

  • 400 g majhnega novega krompirja
  • sol
  • 250 g zelenih špargljev
  • 1 žlička sladkorja
  • 3 malde čebule
  • 4 žlice belega vinskega kisa
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlička gorčice
  • sveže mleti poper
  • 1 zreli avokado
  • 80 g creme fraiche (ali kisle smetane)
  • limonov sok
  • 2 goveja steaka a 150 g
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1 žlička črnega popra v zrnu
  • solni cvet

Uvod

Ko je dan predolg, večerja ne sme biti prekratka. Utrujenost ni opravičilo, da vsaj zvečer ne bi bilo časa za pomenek, kozarec vina in nekaj konkretnega dela za vilice in nož. Toda, ne sme biti pretežko. Ne v pripravi, ne v prebavi. Zato je pomembno, da razveseli, zadovolji in, saj zato smo se zbrali, še nasiti. Šola okusov se v glavnem izogiba mesu v obliki zrezkov in stejkov, toda včasih je potrebna izjema. In pri tem receptu lahko meso tudi izpustite. Naj pa bo namesto tega po krompirjevi solati s šparglji in avokadovo kremo za priboljšek še kos torte, po možnosti brez moke, četudi iz nakupa. Mi nekajkrat na leto podležemo na ta način čokoladni torti iz čajnice Čajek, ki je na Slovenski v Mariboru že desetletje vedno enako dobra....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 535 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Ranina 2008, Bartol, magnum
 
Postopek
1

Krompir umijemo in kuhamo v lupini v slani vodi 20 minut. Kuhani krompir po dolgem prerežemo na polovico. Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del in jih poševno narežemo na 2 cm dolge kose. Vršičke shranimo posebej.

2

V ponvi zavremo 100 ml vode, sol in sladkor. Vanjo stresemo narezane šparglje in kuhamo na srednji temperaturi 5 do 7 minut. Nekaj minut pred koncem kuhanja dodamo še špargljeve vršičke. Solimo in popramo.

3

Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje in jo v skodeli prelijemo s špargljevim fondom. Vmešamo kis, olje, sol in poper. V tako pripravljeno omako zamešamo krompir in šparglje.

4

Avokado razpolovimo, odstranimo pečko in meso z žličko izdolbemo iz lupine. Zmiksamo ga s creme fraiche in brizgom limonovega soka. Začinimo s soljo in poprom.

5

Koriander in poper drobno zdrobimo v možnarju ter solimo z solnim cvetom. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Rebrasto ponev močno segrejemo in vanjo položimo meso. Na vsaki strani ga pečemo 1 minuto. Nato steaka potresemo z zdrobljenimi začimbami in postavimo v pečico za 5 minut. Pečene steake zavijemo v alu folijo in pustimo počivati še 5 minut.

6

Meso narežemo na debelejše rezine in serviramo s krompirjevo solato s šparglji in kremo avokada.

Oceni