Krompirjeva solata s šparglji in steak
Sestavine
- 400 g majhnega novega krompirja
- sol
- 250 g zelenih špargljev
- 1 žlička sladkorja
- 3 malde čebule
- 4 žlice belega vinskega kisa
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlička gorčice
- sveže mleti poper
- 1 zreli avokado
- 80 g creme fraiche (ali kisle smetane)
- limonov sok
- 2 goveja steaka a 150 g
- 1 žlička koriandrovih semen
- 1 žlička črnega popra v zrnu
- solni cvet

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 535 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut
- Priporočeno vino: Ranina 2008, Bartol, magnum
Krompir umijemo in kuhamo v lupini v slani vodi 20 minut. Kuhani krompir po dolgem prerežemo na polovico. Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del in jih poševno narežemo na 2 cm dolge kose. Vršičke shranimo posebej.
V ponvi zavremo 100 ml vode, sol in sladkor. Vanjo stresemo narezane šparglje in kuhamo na srednji temperaturi 5 do 7 minut. Nekaj minut pred koncem kuhanja dodamo še špargljeve vršičke. Solimo in popramo.
Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje in jo v skodeli prelijemo s špargljevim fondom. Vmešamo kis, olje, sol in poper. V tako pripravljeno omako zamešamo krompir in šparglje.
Avokado razpolovimo, odstranimo pečko in meso z žličko izdolbemo iz lupine. Zmiksamo ga s creme fraiche in brizgom limonovega soka. Začinimo s soljo in poprom.
Koriander in poper drobno zdrobimo v možnarju ter solimo z solnim cvetom. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Rebrasto ponev močno segrejemo in vanjo položimo meso. Na vsaki strani ga pečemo 1 minuto. Nato steaka potresemo z zdrobljenimi začimbami in postavimo v pečico za 5 minut. Pečene steake zavijemo v alu folijo in pustimo počivati še 5 minut.
Meso narežemo na debelejše rezine in serviramo s krompirjevo solato s šparglji in kremo avokada.