Krompirjeva terina s sirom
Sestavine
- 500 ml sladke smetane (32% maščobe)
- 1 strok česna
- 120 g tolminskega sira
- 100 g aromatičnega mehkega sira (munster, brie)
- 4 srednje veliki krompirji
- sol, poper
- ½ žličke začimbne mešanice Quatre-epices (ali mleti muškatni orešček)
- črni tartuf
- maslo

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Ana cuvee 2007, Mlečnik
Pečico segrejemo na 210 stopinj. Zmešamo sladko smetano in stisnjeni česen ter začinimo s soljo in začimbno mešanico. Sir narežemo na tanke rezine. Kozarce za vlaganje (a 200 ml) namastimo z maslom.
Krompir olupimo in narežemo na 2 mm tanke rezine. V kozarce damo 3 krompirjeve rezine, 3 rezine tolminskega sira, prelijemo z malo smetane, 3 krompirjeve rezine, 2 rezini mehkega sira, malo smetane, 3 krompirjeve rezine in tolminski sir. Prelijemo s preostalo smetano.
Kozarce postavimo v globok pekač, vanj nalijemo do tričetrt vročo vodo in ga postavimo v sredino pečice za 40 do 45 minut. Če površina preveč potemni, zmanjšamo temperaturo v pečici. Kozarce nato poberemo iz pekača in pustimo stati 5 minut. Po želji po vrhu potresemo z nahobljanimi in naribanimi tartufi.