Sestavine

  • 800 g čvrstega krompirja (rdeča lupina)
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 300 g sveže špinače
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 bio limona
  • 3 jajca
  • 250 g rikote
  • 120 g feta sira
  • muškatni orešček
  • sol, poper
  • oljčno olje za model
  • 100 g dimljene postrvi (v kosu ali narezane)

Uvod

Zakaj torta le za rojstni dan? In zakaj vedno le sladka torta? Šola okusov ruši mite, ki nas ovirajo, da bi vsak dan in povsod dobro jedli. Zato tej torti ni potrebno upihniti svečk, nato pa razmišljati, kdo bo pa zdaj vso to stepeno smetano s pobarvanim sladkorjem pojedel … Naša zimska torta ima ”testo” iz krompirja, nadev iz rikote, špinače in fete, na vrhu pa so ”sladkorne” rože iz dimljene postrvi. Namesto sladkih mehurčkov k tej torti priporočamo kislo solato....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 475 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
  • Priporočeno vino: Chardonnay selekcija 2010, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Krompir temeljito umijemo. Dva največja krompirja nahobljamo na 5 mm tanke rezine. Preostali krompir olupimo in prav tako nahobljamo na 5 mm tanke rezine. Špinačo oplaknemo pod mrzlo vodo, dobro odcedimo in listom odstranimo peclje. Česen olupimo in stistnemo.

2

V veliki ponvi segrejemo polovico olja, dodamo narezan neolupljen krompir in ga na srednji vročini na obeh straneh zapečemo do zlato rjave barve. Pečeni krompir solimo, ga s penavko poberemo iz ponve in stresemo na krožnik na kuhinjski papir, da se osuši.

3

V ponev vlijemo 2 žlici olja in olupljene krompirjeve rezine pečemo do zlato rjave barve. Solimo in popramo ter stresemo na kuhinjski papir. Nato v isto ponev stresemo špinačo, jo pokapljamo s preostalim oljem, dodamo česen in dušimo 2 do 3 minute, da špinača upade. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

4

V skledi gladko zemšamo rikoto, jajca, polovico nadrobljene fete, peteršilj in nastrgano limonino. Začinimo s soljo, poprom in kajenskim poprom. Na koncu v rikoto zamešamo še ožeto špinačo.

5

Pečico segrejemo na 185 stopinj. Preostalo feto nadrobimo na večje kose. Model za torto (premer 22 cm) dobro namastimo z oljem in dno obložimo z olupljenim pečenim krompirjem tako, da se rezine rahlo prekrivajo. Z neolupljenimi rezinami pa obložimo rob modela. V sredino vlijemo špinačni nadev, potresemo s feto in pečemo na spodnji rešetki 35 do 40 minut,

6

Pečeno torto vzamemo iz pečice in pustimo počivati 5 minut. Medtem zvijemo rezine psotrvi v rožice in jih pred serviranjem naložimo na torto.

Oceni