Krompirjeva torta s špinačo
Sestavine
- 800 g čvrstega krompirja (rdeča lupina)
- 6 žlic oljčnega olja
- 300 g sveže špinače
- 2 stroka česna
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1 bio limona
- 3 jajca
- 250 g rikote
- 120 g feta sira
- muškatni orešček
- sol, poper
- oljčno olje za model
- 100 g dimljene postrvi (v kosu ali narezane)

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 475 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
- Priporočeno vino: Chardonnay selekcija 2010, Marjan Simčič
Krompir temeljito umijemo. Dva največja krompirja nahobljamo na 5 mm tanke rezine. Preostali krompir olupimo in prav tako nahobljamo na 5 mm tanke rezine. Špinačo oplaknemo pod mrzlo vodo, dobro odcedimo in listom odstranimo peclje. Česen olupimo in stistnemo.
V veliki ponvi segrejemo polovico olja, dodamo narezan neolupljen krompir in ga na srednji vročini na obeh straneh zapečemo do zlato rjave barve. Pečeni krompir solimo, ga s penavko poberemo iz ponve in stresemo na krožnik na kuhinjski papir, da se osuši.
V ponev vlijemo 2 žlici olja in olupljene krompirjeve rezine pečemo do zlato rjave barve. Solimo in popramo ter stresemo na kuhinjski papir. Nato v isto ponev stresemo špinačo, jo pokapljamo s preostalim oljem, dodamo česen in dušimo 2 do 3 minute, da špinača upade. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
V skledi gladko zemšamo rikoto, jajca, polovico nadrobljene fete, peteršilj in nastrgano limonino. Začinimo s soljo, poprom in kajenskim poprom. Na koncu v rikoto zamešamo še ožeto špinačo.
Pečico segrejemo na 185 stopinj. Preostalo feto nadrobimo na večje kose. Model za torto (premer 22 cm) dobro namastimo z oljem in dno obložimo z olupljenim pečenim krompirjem tako, da se rezine rahlo prekrivajo. Z neolupljenimi rezinami pa obložimo rob modela. V sredino vlijemo špinačni nadev, potresemo s feto in pečemo na spodnji rešetki 35 do 40 minut,
Pečeno torto vzamemo iz pečice in pustimo počivati 5 minut. Medtem zvijemo rezine psotrvi v rožice in jih pred serviranjem naložimo na torto.