Krompirjeva tortilja z artičokami
Sestavine
- 6 majhnih artičok
- 1 limona
- 5 žlic oljčnega olja
- 1 vejica rožmarina
- 1 strok česna
- sol, poper
- 4 mlade čebule
- 3 vejice timijana
- 4 jajca
- 50 ml sladke smetane
- 250 g krompirja
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- domača česnova majoneza (opcija)
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 655 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Artičoke očistimo, to je odrežemo zgornjo polovico in nato odstranimo prav se olesenele zunanje liste, da ostane samo svetla sredina. Očiščene artičoke takoj položimo v mrzlo vodo, v katero smo stisnili sok limone.
V lonec damo očiščene artičoke, 200 ml vode z limonovim sokom, 2 žlici olja, rožmarin, olupljeni česen in malo soli Dolijemo še vodo, da so artičoke pokrite in zavremo. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 5 do 6 minut. Nato lonec odstavimo s štedilnika in jih pustimo stati še 10 minut.
Kuhane artićoke dobro odcedimo in vsako razrežemo na štiri dele. Olupljeni krompir tanko nahobljamo. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. Timijan osmukamo in sesekljamo. Gladko razžvrkljamo jajca, smetano, sol in poper. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
V ponvi z ognjevarnim ročajem segrejemo preostalo olje, vanj stresemo narezani krompir in ga pražimo na močni temperaturi 5 minut. Dodamo artičoke in mlado čebulo, prelijemo z jajčno maso in premešamo.
Ponev postavimo v ogreto pečico na drugo rešetko od spodaj in pečemo 15 do 18 minut. Pečeno tortiljo preložimo na servirni krožnik, potresemo s peteršiljem in sveže mletim poprom ter takoj serviramo. Zraven lahko po žleji postrežemo domačo česnovo majonezo.