Sestavine

  • 500 g topinamburja
  • 600 g čvrstega krompirja
  • 100 ml mleka
  • 120 ml sladke smetane
  • 100 g naribanega parmezana
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 2 žlici ghee masla ali repičnega olja

Uvod

Ko je pečenka v pečici, ni prostora še za krompirjev gratin. Bo zato ob pečenki spet pečen krompir? Ne, kajti krompirjevo zloženko, ki smo ji dodali tudi plasti topinamburja, lahko pripravimo že včeraj, danes, ko svinjska pečenka že počiva po pečenju, pa zloženko le narežemo na rezine in jo popečemo v ponvi....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 do 8 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ 12 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

V majhni kozici zavremo mleko in sladko smetano ter pustimo vreti 3 minute. Odstavimo s štedilnika in krepko začinimo s soljo, sveže mletim poprom in naribanim muškatnim oreščkom.

2

Topinambur in krompir olupimo ter nahobljamo na 1 mm tanke rezine. Model za narastke (28 x 15 cm) obložimo s papirjem za peko. Vanj naložimo plast krompirja in nanjo plast topinamburja, da se rezine rahlo prekrivajo. Solimo in popramo, premažemo z nekaj žlicami kuhane smetane in tanko potresemo s parmezanom. Postopek ponovimo še trikrat.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Model pokrijemo z alu folijo in zloženko pečemo v sredini pečice 80 minut. Nato jo vzamemo iz pečice, pustimo ohladiti in postavimo v hladilnik preko noči.

4

Naslednji dan jo pred serviranjem zvrnemo iz modela in narežemo na trikotnike. V veliki ponvi segrejemo malo maščobe in trikotnike hrustljavo popečemo na vsaki strani 3 do 4 minute. Hrustljava zloženka je odlična priloga k mesnim jedem.

Oceni