Sestavine

  • KROMPIRJEVI CMOKI
  • 600 g mokastega krompirja
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 55 g moke
  • 75 g krompirjevega škroba
  • 1 jajce
  • 25 g pikantega sira (grojer, alpski sir)
  • 50 g masla
  • 20 g finih panko drobtin
  • GOBOV RAGU
  • 20 g posušenih jurčkov
  • 30 g šalotke
  • 1 strok česna
  • 1/2 žličke koromačevih semen
  • 1/4 žličke poprovih zrn
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 50 ml belega vina
  • 100 ml sladke smetane
  • 250 g svežih gob (jurčki, kraljevi ostrigarji, rjavi šampinjoni)
  • 1 žlička grappe
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Lahko je zrezek v gobovi omaki s krompirjevim pirejem. Tako je vsaj enkrat na teden v menzi, vsaj v vsaki drugi obcestni gostilni, in v skoraj vsaki slovenski družini. Mar ni to dolgočasno?! Šola okusov je tukaj neizprosna; če meso ni nujno potrebno, ga ni; če je gobova omaka, je vedno drugačna; in ker ni mesa, je cmok, vendar pečen kot meso, v sredici pa mehek kot pire.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 do 3 osebe
  • Hranilna vrednost: 743 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2021, Puhan
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir umijemo in neolupljenega pečemo na rešetki v sredini pečice 1 uro. Suhe jurčke prelijemo z 200 ml mlačne vode in pustimo namakati 15 minut. Koromačeva semena in poper grobo zdrobimo v možnarju.

2

Šalotko in česen drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, šalotko in česen na srednji vročini pražimo 2 minuti, dodamo koromač in poper ter dolijemo vino. Rahlo pokuhamo, dolijemo vodo, v kateri so se namakali jurčki in smetano. Namočene jurčke grobo narežemo, stresemo v omako in kuhamo na majhni vročini 20 minut.

3

Gobe narežemo na poljubno velike kose. Veliko ponev močno segrejemo, dodamo gobe in jih pražimo 1 minuto. Dodamo 20 g masla, solimo in popramo ter pražimo še nekaj minut. Smetanovo omako precedimo, vanjo zamešamo pražene gobe in kuhamo na majhni vročini, da se rahlo zgosti. Pred serviranjem začinimo s soljo, sveže mletimo poprom, grappo in dodamo žlico peteršilja.

4

Rahlo ohlajeni krompir prerežemo na polovico in sredico s pomočjo žlice izluščimo iz lupine. Krompir dvakrat pretlačimo skozi stiskalnico za krompir in ga ohladimo. Krompijrevo maso začinimo s soljo in muškatnim oreškom, dodamo moko in krompirjev škrob, rahlo premešamo in dodamo še jajce. Maso hitro zgnetemo v gladko testo.

5

S pomokanimi rokami oblikujemo majhne cmoke (20 g). Sir fino naribamo. V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo in cmoke pečemo na srednji vročini 4 do 5 minut, vmes jih obračamo, da se enakomerno zapečejo. Dodamo panko drobtine in vse skupaj pražimo 1 minuto.

6

Na ogreta krožnika naložimo gobovo omako in nanjo 6 cmokov z drobtinami. Potresemo z naribanim sirom in peteršiljem. Preostale cmoke serviramo posebej.

Oceni