Krompirjevi cmočki in gobov ragu
Sestavine
- 600 g mokastega krompirja
- sol, poper
- muškatni orešček
- 55 g moke
- 75 g krompirjevega škroba
- 1 jajce
- 25 g pikantega sira (grojer, alpski sir)
- 50 g masla
- 20 g finih panko drobtin
- 20 g posušenih jurčkov
- 30 g šalotke
- 1 strok česna
- 1/2 žličke koromačevih semen
- 1/4 žličke poprovih zrn
- 2 žlici oljčnega olja
- 50 ml belega vina
- 100 ml sladke smetane
- 250 g sveižh gob (jurčki, kraljevi ostrigarji, rjavi šampinjoni)
- 1 žlička grappe
- 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 2 do 3 osebe
- Hranilna vrednost: 743 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir umijemo in ga v lupini pečemo na rešetki v sredini pečice 1 uro. Suhe jurčke prelijemo z 200 ml mlačne vode in pustimo namakati 15 minut. Koromačeva semena in poper grobo zdrobimo v možnarju.
Šalotko in česen drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, šalotko in česen na srednji vročini pražimo 2 minuti, dodamo koromač in poper ter dolijemo vino. Rahlo pokuhamo, dolijemo vodo, v kateri so se namakali jurčki, in smetano. Namočene jurčke grobo narežemo, stresemo v omako in kuhamo na majhni vročini 20 minut.
Gobe narežemo na poljubno velike kose. Veliko ponev močno segrejemo in narezane gobe pražimo 2 minuti. Dodamo 20 g masla, solimo in popramo ter pražimo še nekaj minut. Smetanovo omako precedimo, vanjo zamešamo pražene gobe in kuhamo na majhni vročini, da se rahlo zgosti. Pred serviranjem začinimo s soljo, sveže mletimo poprom, grappo in dodamo žlico peteršilja.
Rahlo ohlajeni krompir prerežemo na polovico in sredico s pomočjo žlice izluščimo iz lupine. Krompir dvakrat pretlačimo skozi stiskalnico za krompir in ga ohladimo. Nato jo začinimo s soljo in muškatnim oreškom ter potresemo z moko in krompirjevim škrobom. Rahlo premešamo, dodamo jajce in vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo.
S pomokanimi rokami oblikujemo majhne cmoke (20 g). Sir fino naribamo. V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo in cmoke pečemo na srednji vročini 4 do 5 minut, vmes jih obračamo, da se enakomerno zapečejo. Dodamo panko drobtine in vse skupaj pražimo 1 minuto.
Na ogreta krožnika naložimo gobovo omako in nanjo 6 cmokov z drobtinami. Potresemo z naribanim sirom in peteršiljem. Preostale cmoke serviramo posebej.