Krompirjevi cmoki z mavrahi
Sestavine
- 1 šopek redkvic
- 2 žlici sladkorja
- 100 ml belega vinskega kisa
- 150 ml mineralne vode
- 1 žlička koriandra v zrnju
- 600 g mokastega krompirja
- 4 majhne šalotke
- 15 g posušenih mavrahov (ali jurčkov)
- 140 g masla
- sol, poper
- muškatni orešček
- 50 g jedilnega škroba
- 1 rumenjak
- 500 g špinače
- 1 strok česna
- 200 ml sladke smetane
- 4 žlice nahobljanega parmezana

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 627 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
Redkvice narežemo na četrtine. V majhnem loncu karameliziramo sladkor ter dolijemo kis in mineralno vodo. Dodamo koriander in kuhamo na srednji temperaturi, da se karamela raztopi. V karamelni kis stresemo redkvice, lonec odstavimo s štedilnika in pustimo stati 1 uro.
Posušene gobe namakamo v topli vodi 15 minut, jih temeljito ožamemo in drobno narežemo. Dve šalotki drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 20 g masla, dodamo šalotko in gobe ter pražimo na srednji temperaturi 4 minute. Solimo in popramo ter rahlo ohladimo.
Neolupljeni krompir kuhamo v slani vodi 35 do 30 minut. Nato ga olupimo, stisnemo skozi stiskalnico za krompir ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Dodamo pražene gobe, jedilni škrob in rumenjak ter s kuhalnico vse skupaj zmešamo v homogeno maso.
Iz krompirjeve mase z mokrimo rokami oblikujemo 8 enako velikih cmokov. V velikem loncu zavremo soljeno vodo in kuhamo cmoke na majhni temperaturi 10 do 15 minut.
Očiščeno špinačo blanširamo v slani vodi 1 minuto, jo stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Temeljito jo ožamemo in grobo sesekljamo. Preostali šalotki in česen fino sesekljamo. V večji kozici segrejemo 20 g masla ter šalotko in česen stekleno opražimo. Dodamo špinačo, zalijemo s smetano in kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Krepko začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
Preostalo maslo raztopimo v kozici. Kuhane cmoke s penavko poberemo iz vode in jih naložimo na ogrete krožnike. Dodamo kuhano špinačo in odcejene redkvice. Cmoke prelijemo z maslom in potresemo z nahobljanim parmezanom.