Sestavine

  • 1 šopek redkvic
  • 2 žlici sladkorja
  • 100 ml belega vinskega kisa
  • 150 ml mineralne vode
  • 1 žlička koriandra v zrnju
  • 600 g mokastega krompirja
  • 4 majhne šalotke
  • 15 g posušenih mavrahov (ali jurčkov)
  • 140 g masla
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 50 g jedilnega škroba
  • 1 rumenjak
  • 500 g špinače
  • 1 strok česna
  • 200 ml sladke smetane
  • 4 žlice nahobljanega parmezana

Uvod

Cmoki so zimska jed. Res pa je, da so tako dobri, da si jih želimo vse leto, zato potrebuje cmoke vsak letni čas. Ti so spomladanski! Pa ne le zaradi mavrahov, redkvic in špinače, temveč tudi zaradi krompirjevega testa, ki jih naredi lažje, mehkejše, bolj ”cmokaste” od zimskih sorodnikov. In, ker spomladi vse zeleni in cveti, so takšni tudi ti cmoki, torej vegetarijanski....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 627 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Redkvice narežemo na četrtine. V majhnem loncu karameliziramo sladkor ter dolijemo kis in mineralno vodo. Dodamo koriander in kuhamo na srednji temperaturi, da se karamela raztopi. V karamelni kis stresemo redkvice, lonec odstavimo s štedilnika in pustimo stati 1 uro.

2

Posušene gobe namakamo v topli vodi 15 minut, jih temeljito ožamemo in drobno narežemo. Dve šalotki drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 20 g masla, dodamo šalotko in gobe ter pražimo na srednji temperaturi 4 minute. Solimo in popramo ter rahlo ohladimo.

3

Neolupljeni krompir kuhamo v slani vodi 35 do 30 minut. Nato ga olupimo, stisnemo skozi stiskalnico za krompir ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Dodamo pražene gobe, jedilni škrob in rumenjak ter s kuhalnico vse skupaj zmešamo v homogeno maso.

4

Iz krompirjeve mase z mokrimo rokami oblikujemo 8 enako velikih cmokov. V velikem loncu zavremo soljeno vodo in kuhamo cmoke na majhni temperaturi 10 do 15 minut.

5

Očiščeno špinačo blanširamo v slani vodi 1 minuto, jo stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Temeljito jo ožamemo in grobo sesekljamo. Preostali šalotki in česen fino sesekljamo. V večji kozici segrejemo 20 g masla ter šalotko in česen stekleno opražimo. Dodamo špinačo, zalijemo s smetano in kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Krepko začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

6

Preostalo maslo raztopimo v kozici. Kuhane cmoke s penavko poberemo iz vode in jih naložimo na ogrete krožnike. Dodamo kuhano špinačo in odcejene redkvice. Cmoke prelijemo z maslom in potresemo z nahobljanim parmezanom.

Oceni