Sestavine

  • 200 g mlade blitve
  • 150 g polmehkega sira (taleggio, grojer, fontina)
  • 400 g krompirja
  • 1 žlica moke
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici koruzne moke
  • 4 žlice koruznega zdroba
  • arašidovo olje za cvrenje

Uvod

Vemo, kako nam povsod ponujajo blitvo s krompirjem. Se ju res ne da združiti še kako drugače kot na morski promenadi?! Tukaj je predlog, ki razkuhano prilogo spremeni v hrustljave zelenjavne burgerje, pleskavice, polpete, čufte, zrezke, imenujte jih kakor želite, važno je le, da jih spečete dovolj, kajti danes je le to za kosilo. In prav ter dobro je tako!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Žan 2020, Keltis
 
Postopek
1

Neolupljeni krompir kuhamo do mehkega v vreli slani vodi, ga olupimo in grobo pretlačimo. Blitvo očistimo in odrežemo stebla. V loncu zavremo slano vodo, vanjo stresemo blitvina stebla in kuhamo 2 minuti. Dodamo liste, kuhamo še 1 minuto in nato vse skupaj stresemo na cedilo. Prelijemo z ledeno mrzlo vodo, odcedimo in iz listov iztisnemo odvečno vodo.

2

Kuhano blitvo in stebla grobo sesekljamo. Sir naribamo. V skledi zmešamo pretlačeni krompir, sesekljano blitvo, moko in peteršilj. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom. V globokem krožniku zmešamo koruzno moko in zdrob.

3

Iz krompirjeve mase oblikujemo majhne polpete in jih povaljamo v koruzni mešanici. V veliki teflonski ponvi segrejemo olje (dno naj bo pokrito do višine 5 mm) in krompirjeve polpete pečemo na srednji vročini na vsaki strani 4 minute do zlato rjave barve. Pečene polpete odcedimo na kuhinjskem papirju in jih postrežemo z veliko skledo zelene solate.

Oceni