Krompirjevi ocvrtki z blitvo in sirom
Sestavine
- 200 g mlade blitve
- 150 g polmehkega sira (taleggio, grojer, fontina)
- 400 g krompirja
- 1 žlica moke
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- 2 žlici koruzne moke
- 4 žlice koruznega zdroba
- arašidovo olje za cvrenje
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Žan 2020, Keltis
Neolupljeni krompir kuhamo do mehkega v vreli slani vodi, ga olupimo in grobo pretlačimo. Blitvo očistimo in odrežemo stebla. V loncu zavremo slano vodo, vanjo stresemo blitvina stebla in kuhamo 2 minuti. Dodamo liste, kuhamo še 1 minuto in nato vse skupaj stresemo na cedilo. Prelijemo z ledeno mrzlo vodo, odcedimo in iz listov iztisnemo odvečno vodo.
Kuhano blitvo in stebla grobo sesekljamo. Sir naribamo. V skledi zmešamo pretlačeni krompir, sesekljano blitvo, moko in peteršilj. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom. V globokem krožniku zmešamo koruzno moko in zdrob.
Iz krompirjeve mase oblikujemo majhne polpete in jih povaljamo v koruzni mešanici. V veliki teflonski ponvi segrejemo olje (dno naj bo pokrito do višine 5 mm) in krompirjeve polpete pečemo na srednji vročini na vsaki strani 4 minute do zlato rjave barve. Pečene polpete odcedimo na kuhinjskem papirju in jih postrežemo z veliko skledo zelene solate.