Sestavine

  • 300 g čvrstega krompirja
  • 1 rdeči čili
  • 320 g pirine moke (tip 630)
  • 9 g pecilnega praška
  • sol
  • 6 žlic oljčnega olja

Uvod

Pri žaru velikokrat zmanjka časa za priloge. Ali pa so te vedno iste. Tako kot je, ne nazadnje, tudi žar vedno enak … Kaj pa, če bi se tokrat malo bolj potrudili?! Te krompirjeve ponvičnike, ki nenapovedano prijetno zapečejo, smo sprva namenili v črnem pivu mariniranem vratnem steaku, ki pa jih je bil tako vesel, da smo recept uvrstili v ”klasiko” za piknike in vrtne zabave. Je krompir, pa ni krompir. Je (kot) kruh, toda ni kruh. Je hitro pripravljeno, toda dolgo hvaljeno. Je, skratka, tako drugače, da žar ne bo dolgočasen, pa čeprav bodo na njem spet enaki kosi mesa kot zadnjič.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 kosov
  • Hranilna vrednost: 395 kcla/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Krompir skuhamo do mehkega, odcedimo vodo in posodo pustimo na majhni vročini 30 sekund, da izpari vsa vlaga. Nato ga olupimo in stisnemo skozi stiskalnico za krompir.

2

Zmešamo moko, pecilni prašek in 1/2 žličke soli. Čili razpolovimo, odstranimo semena in ga drobno narežemo. V stisnjeni krompir zamešamo moko in narezani čili ter med gnetenjem postopoma dolijemo 150 ml vode. Testo mora biti gladko, a ne lepljivo.

3

Testo razdelimo na 8 delov in vsakega sploščimo v ponvičnik. Na obeh straneh ponvičnike premažemo z oljčnim oljem in pečemo na vročem žaru 3 minute na vsaki strani do zlato rjave barve. Serviramo še vroče.
Ponvičnike lahko spečemo tudi v vroči teflonski ponvi.

Oceni