Sestavine

  • 500 g krompirja
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica svežih timijanovih lističev
  • sol
  • muškatni orešček
  • moka za posip
  • 7 žlic repičnega ali arašidovega olja

Uvod

Pečeni svaljki iz krompirjevega testa so lahko samostojna jed s solato ali z rdečim zeljem. Če pa jim obliko le malo spremenimo, da so večji, okrogli, sploščeni, se iz svaljkov spremenijo v ponvičnike, ki nočejo biti več sami na krožniku. Z več površine so, namreč, bolj žejni, zato jih dodajte povsod tam, kjer je dovolj omake. Oni bodo hvaležni vam, vi pa njim....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 12 kom
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Krompir olupimo, narežemo na kocke in kuhamo v slani vodi 20 minut. Odlijemo vodo in lonec postavimo za 30 sekund nazaj na štedilnik, da izpari vsa vlaga.

2

Krompir stisnemo skozi stiskalnico za krompir v večjo skledo. Dodamo moko, jedilni škrob, rumenjak, sol in sveže nastrgan muškatni orešček ter zgnetemo v gladko testo.

3

Na pomokani delovni površini testo oblikujemo v podolgovati valj s premerom 3-4 cm. Valj razrežemo na 1,5 cm debele rezine.

4

V veliki teflonski ponvi segrejemo olje in krompirjeve ponvičnike zlato rjavo ocvremo na obeh straneh. Pečene položimo na kuhinjski papir, da vpije odvečno maščobo. Lahko jih postrežemo kot samostojno jed s skledo zimske solate ali kot prilogo mesnim jedem.

Oceni