Sestavine

  • 500 g krompirja
  • 25 g masla
  • 1 jajce
  • 120 do 150 g moke
  • sol
  • 150 g svežih mavrahov
  • šopek divjih špargljev
  • 2 žlici topljenega masla (ghee)
  • 1 strok česna
  • kajenski poper
  • 75 ml sladke smetane
  • parmezan ali manchego sir

Uvod

Zima je bila zanič, toda zato smo pomlad še težje pričakovali. Je že? Ne glejte na koledar, ne poslušajte kurentov, ne molite v nebo. Poglejte le na tržnico! Za mavrahe je potrebnih sicer nekaj zvez, toda zato so še boljši, in za divje šparglje se je potrebno kam odpeljati, toda saj je ob morju že prijetno toplo.

Ko pa jih enkrat imaš, jih je potrebno takoj izkoristiti! Najprej z umešanimi jajci, potem na oko in potem, ko je prva lakota po pomladi potešena, še s svaljki. Za krompirjeve ”luleke” je najboljši čim starejši recept, za mavrahe in šparoge pa čim več nežnosti. Omaka nastane, ko se svaljki v kropu dvignejo, vi pa dve žlici vode prilijete gobam in smetani. In to je šele začetek – pomladi!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Kaspar Chardonnay 2013, Vino Gaube
 
Postopek
1

Krompir v lupini skuhamo do mehkega, ga odcedimo, olupimo in pretlačimo skozi stiskalnik za krompir. Dodamo jajce, mehko maslo, sol in moko ter zamesimo v ne premehko testo. Delovno površino dobro pomokamo in na njej iz testa oblikujemo ne prevelike svaljke.

2

Mavrahe očistimo s ščetko za gobe in večje primerke prerežmo po dolgem na polovico. Česen drobno sesekljamo. Šparglje narežemo na 2 cm velike kose, nekaj pa pustimo daljših za dekoracijo. Te daljše vršičke blanširamo v slanem kropu 1 minuto, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

3

V ponvi segrejemo olje, dodamo mavrahe in jih pražimo 1 minuto. V ponev stresemo še česen in šparglje ter pražimo na srednji vročini 5 do 7 minut (šparglji morajo ostati hrustljavi). Začinimo s soljo in poprom, dolijemo smetano in jo malce pokuhamo,da se omaka rahlo zgosti.

4

V velikem loncu zavremo vodo, solimo in vanjo stresemo krompirjeve svaljke. Kuhamo jih toliko časa, da priplavajo na površje in nato še 2 minuti. Kuhane svaljke odcedimo, jih naložimo v ogreta krožnika in prelijemo z omako, v katero smo zamešali še 2 žlici vode od kuhanja. Po vrhu okrasimo s špargljevimi vršički in naribanim sirom.

Oceni