Krompirjevo deblo
Sestavine
- 500 g kuhanega pretlačenega krompirja
- 200 g masla
- 200 g jedilnega škroba
- 50 g moke
- 7 jajc
- sol
- muškatni orešček
Krompir v lupini skuhamo do mehkega, olupimo, stisnemo skozi stiskalnico za krompir ih odmerimo točno 500 g pireja. Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
Penasto umešamo mehko maslo, dodamo rumenjake in stepamo še 2 minuti. Beljake in škrob stepemo v kremasti sneg. Pečico segrejemo na funkcijo žara.
V krompirjev pire z metlico zamešamo rumenjakovo maslo, dodamo moko in začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Na koncu vmešamo še sneg. Model velikosti 12 x 20 cm na dnu obložimo s peki papirjem, stene pa namastimo.
V model damo 3 žlice krompirjeve mase, poravnamo s paleto in postavimo v sredino pečice pod žar za 5 minut. Pazimo, da se masa ne zažge. Nato model vzamemo iz pečice in pečeno površino zapečemo z gorilnikom.
Pečeno površino s pomočjo palete premažemo s 3 žlicami krompirjeve mase, postavimo pod žar za 5 minut in nato zapečemo z gorilnikom. Postopek ponavljamo toliko časa, da porabimo vso testo. Zadnjo plast spečemo samo v pečici pod žarom.
Do serviranja pustimo ohladiti, nato pečeno testo stresemo iz modela in ga narežemo na poljubno velike kocke. Pogrejemo jih v mikrovalovni pečici na 600 W (2 minuti) ali v ogreti pečici (100 stopinj). Serviramo vroče.