Sestavine

  • 500 g kuhanega pretlačenega krompirja
  • 200 g masla
  • 200 g jedilnega škroba
  • 50 g moke
  • 7 jajc
  • sol
  • muškatni orešček

Uvod

Po receptu Gregorja Vračka, Hiša Denk

Vsako plast je potrebno delati posebej. Toda vseeno strah ni potreben, saj chef Grega razkriva postopek priprave, ki zahteva le potrpežljivost. Oziroma, ko znaš, je vse lahko. Zato boste krompirjevo deblo lahko uporabili kot elegantno prilogo tudi pri drugih jedeh. Naredi vtis, pripravite jo lahko vnaprej in nato le pogrejete, predvsem pa je v jedeh, kjer je prisotna dobra mesna omaka, dodana vrednost. Glede potrpežljivosti pa: za dobro kuhanje si je potrebno vzeti čas....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Krompir v lupini skuhamo do mehkega, olupimo, stisnemo skozi stiskalnico za krompir ih odmerimo točno 500 g pireja. Jajca ločimo na rumenjake in beljake.

2

Penasto umešamo mehko maslo, dodamo rumenjake in stepamo še 2 minuti. Beljake in škrob stepemo v kremasti sneg. Pečico segrejemo na funkcijo žara.

3

V krompirjev pire z metlico zamešamo rumenjakovo maslo, dodamo moko in začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Na koncu vmešamo še sneg. Model velikosti 12 x 20 cm na dnu obložimo s peki papirjem, stene pa namastimo.

4

V model damo 3 žlice krompirjeve mase, poravnamo s paleto in postavimo v sredino pečice pod žar za 5 minut. Pazimo, da se masa ne zažge. Nato model vzamemo iz pečice in pečeno površino zapečemo z gorilnikom.

5

Pečeno površino s pomočjo palete premažemo s 3 žlicami krompirjeve mase, postavimo pod žar za 5 minut in nato zapečemo z gorilnikom. Postopek ponavljamo toliko časa, da porabimo vso testo. Zadnjo plast spečemo samo v pečici pod žarom.

6

Do serviranja pustimo ohladiti, nato pečeno testo stresemo iz modela in ga narežemo na poljubno velike kocke. Pogrejemo jih v mikrovalovni pečici na 600 W (2 minuti) ali v ogreti pečici (100 stopinj). Serviramo vroče.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)