Sestavine

  • 240 g moke
  • sol
  • 180 g sladkorja
  • 110 g masla
  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • 7 žlic marsale (italijansko desertno vino)
  • 50 g rozin
  • 500 g rikote
  • 100 g kisle smetane
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1 žlica moke
  • sok 1/2 limone
  • 75 g mešanega kandiranega sadja (limona, pomaranča, češnja)
  • 50 g temne čokolade
  • 1 žlička nastrgane limonoe lupine
  • 3 žlice pinjol
  • sladkor v prahu
  • maščoba in moka za model

Uvod

Nedelja – še posebej deževna – je dan za peko peciva. Zato, ker nedeljsko kosilo potrebuje izgovor, da dlje obsedimo pri mizi, in ker popoldanski sprehod potrebuje nagrado ob povratku. Toda, kaj pa med tednom, ko za peko ni časa?

To pa je še tretji razlog za nedeljsko pecivo! A le, če izberete takšno, ki bo sveže in sočno še v ponedeljek, torek, sredo, četrtek … Ni odvisno le od velikosti pekača, temveč tudi od velikosti rezin. Seveda bodo kosi v nedeljo, ko bo po pečenju še do večera dišalo celotno stanovanje, največji, med tednom, ko bo krostata spremljava popoldanski kavi, pa se bodo pač ožili. Samo da zdržimo do naslednje nedelje.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Moko, 120 g sladkorja, ščepec soli in na kocke narezano maslo zgnetemo v drobtine. Dodamo 1 rumenjak in 2 žlici marsale ter vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Rozine prelijemo s preostalo marsalo in pustimo stati 30 minut. Jajci ločimo na beljaka in rumenjaka. Kandirano sadje in čokolado drobno sesekljamo. Beljaka in ščepec soli stepemo v trdi sneg.

3

Rikoto, vse 3 rumenjake, kislo smetano, preostali sladkor, vanilijev sladkor in žlico moke gladko zmešamo v mešalniku. Nato v maso s spatulo zamešamo kandirano sadje, rozine s tekočino vred in čokolado.

4

Pečico segrejemo na 180 sotpinj. Model za tarte (premer 26 cm) dobro namastimo in potresemo z moko. Testo med dvema listoma prozorne folije tanko razvaljamo v krog, odstranimo folijo in ga zvrnemo v model. Testo z rokami pritisnemo ob robove in dno večkrat prebodemo z vilico.

5

V rikoto previdno zamešamo beljakov sneg in jo porazdelimo po testu. Kremo poravnamo, potresemo s pinjolami in krostato pečemo na drugi rešetki od spodaj 50 minut. Če po vrhu preveč potemni, jo zadnjih 10 minut narahlo pokrijemo z alu folijo. Pečico izklopimo in krostato pustimo v pečici še 30 minut. Nato jo ohladimo na rešetki in pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)