Krostata z rikoto in pinjolami
Sestavine
- 240 g moke
- sol
- 180 g sladkorja
- 110 g masla
- 2 jajci
- 2 rumenjaka
- 7 žlic marsale (italijansko desertno vino)
- 50 g rozin
- 500 g rikote
- 100 g kisle smetane
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 1 žlica moke
- sok 1/2 limone
- 75 g mešanega kandiranega sadja (limona, pomaranča, češnja)
- 50 g temne čokolade
- 1 žlička nastrgane limonoe lupine
- 3 žlice pinjol
- sladkor v prahu
- maščoba in moka za model

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 12 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri (+ čas za hlajenje)
Moko, 120 g sladkorja, ščepec soli in na kocke narezano maslo zgnetemo v drobtine. Dodamo 1 rumenjak in 2 žlici marsale ter vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Rozine prelijemo s preostalo marsalo in pustimo stati 30 minut. Jajci ločimo na beljaka in rumenjaka. Kandirano sadje in čokolado drobno sesekljamo. Beljaka in ščepec soli stepemo v trdi sneg.
Rikoto, vse 3 rumenjake, kislo smetano, preostali sladkor, vanilijev sladkor in žlico moke gladko zmešamo v mešalniku. Nato v maso s spatulo zamešamo kandirano sadje, rozine s tekočino vred in čokolado.
Pečico segrejemo na 180 sotpinj. Model za tarte (premer 26 cm) dobro namastimo in potresemo z moko. Testo med dvema listoma prozorne folije tanko razvaljamo v krog, odstranimo folijo in ga zvrnemo v model. Testo z rokami pritisnemo ob robove in dno večkrat prebodemo z vilico.
V rikoto previdno zamešamo beljakov sneg in jo porazdelimo po testu. Kremo poravnamo, potresemo s pinjolami in krostato pečemo na drugi rešetki od spodaj 50 minut. Če po vrhu preveč potemni, jo zadnjih 10 minut narahlo pokrijemo z alu folijo. Pečico izklopimo in krostato pustimo v pečici še 30 minut. Nato jo ohladimo na rešetki in pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.