Sestavine

  • 200 g mrzlega masla
  • 300 g moke
  • sol
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1 rumenjak
  • 750 g rikote
  • 1 bio pomaranča
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 60 g sladkorja
  • 20 g moke
  • 20 g jedilnega škroba
  • 3 jajca
  • 50 g pinjol
  • 4 žlice sladkorja v prahu (za karameliziranje)
  • 6 majhnih vejih rožmarina

Uvod

Krostata? Ne gre le za modno ime, saj tarte, ki jih je v Šoli okusov največ, ni z rikoto, pita, ki je najboljša, če je babičina, pa ni s karameliziranimi pinjolami in rožmarinom. Sicer pa bo čaju, ko si boste z njim greli popoldneve, ali kaminu, ko bo zvečer lepše zreti v ogenj kot pa v poročila, vseeno, kako ji je ime, samo da ima tako mehek nadev, ki tako pomarančno diši, in tako hrustljavo dno, ki se tako rado drobi. Za jesenske in zimske dni, ko potrebujemo sladko okrepčilo.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 12 kosov
  • Hranilna vrednost: 470 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Mrzlo maslo narežemo na kocke. V skledi zmešamo moko, dva ščepca soli, 100 g sladkorja v prahu in cimet. Maslo, moko, rumenjak in 3 žlice mrzle vode z rokami ali s pomočjo mešalnika (nastavek za gnetenje) hitro zgnetemo v gladko testo. Testo sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Pomarančo umijemo z vročo vodo, obrišemo in nastrgamo lupino. Nato jo stisnemo in sok shranimo. Moko in jedilni škrob zmešamo. Jajca v skodelici dobro razžvrkljamo. Namastimo model za tarte s premerom 26 cm.

3

Rikoto, pomarančno lupino, vaniljev sladkor in sladkor stepemo v mešalniku do rahle kreme. Vmešamo moko s škrobom in pomarančni sok. Na koncu v kremo zamešamo še jajca.

4

Pečico segrejemo na 185 stopinj. Testo razvaljamo v krog s premerom 34 cm, ga prenesemo v model in s prsti previdno pritisnemo ob rob modela. Odvečno testo ob robu odrežemo. Dno večkrat prebodemo z vilicami.

5

Testo napolnimo z rikoto, jo poravnamo in model postavimo na prvo rešetko od spodaj za 35 do 40 minut. Pečeno krostato v modelu postavimo na rešetko in ohladimo.

6

Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe, potresemo z 1 žlico sladkorja v prahu in karameliziramo. Karamelizirane pinjole stresemo na krožnik in ohladimo. Ponev obrišemo s papirjem in na srednji vročini karaliziramo preostali sladkor v prahu. V karamelni omaki na hitro povaljamo rožmarin in ga takoj stresemo na papir za peko, da se ohladi.

7

Ohlajeno krostato potresemo s karameliziranimi pinjolami, rožmarinom in sladkorjem v prahu.

Oceni