Kruhki s tuno in rdečim poprom
Sestavine
- 1 konzerva tune v olljčnem olju (190 g)
- 100 g svežega sira (kremni polnomastni sir)
- 2 žlici jogurta
- 1 žlica kaper v slanici
- 1 žlička sesekljanega svežega kopra
- brizg limonovega soka
- 16 rezin bagete
- rdeči poper
- nastrgana limonina lupinica
- kajenski poper
- 1 vejica kopra za dekoracijo

Uvod
Če ješ, se rediš … Če ne ješ, se ne rediš … Večna dilema, kajne! Toda, ali je to sploh res? V Šoli okusov trdimo, da ni! Jej, a dobro, in se ne boš redil. Hujšaj, pa se boš zredil. Mi se ravnamo po tem. Pa vi?
Posebej zvečer se je potrebno velikokrat odločiti v to ali drugo smer. Ležiš pred televizijo in se ti nič ne ljubi. Si pa lačen. A kdo bo pripravil večerjo? Zato je odločitev vedno enaka. Vrata hladilnika je najlažje odpreti, pa čeprav je zaradi tega potrebno spustiti tevepilota. Odlomiti kruh, narezati salame, odpreti vrečko, vključiti mikrovalovno pečico, odviti čokolado, si privoščiti družinsko embalažo sladoleda, naročiti dostavo pizze … Vse to ne spada v – pripraviti večerjo. Vse to res redi!
Ugasniti televizijo. Pogrniti mizo. Odpreti steklenico dobrega vina (v tem primeru priporočamo nekaj ekstremnega, zato Cuvee extreme, Keltis, 2012). Tanko narezati bageto iz ekološke polbele pirine moke, ki ste jo včeraj spekli, po tridnevnem vzhajanju. Odpreti dve majhni konzervi tunine v olivnem olju. Vsebino ene zmešati v namaz, drugo nadrobiti na vrh obloženih kruhkov, ki jih začinjata rdeči poper in limonova lupina. To ne redi! Je pa pripravljeno tako hitro kot je odrezano, odtrgano, odtajano, pogreto, za kar je dovolj le odpreti vrata hladilnika.
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 332 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 10 minut
- Priporočeno vino: Cuvee extreme 2012, Keltis
Tuno odcedimo in polovico shranimo na stran, drugo polovico pa skupaj s sirom, jogurtom, kaprami, koprom in limonovim sokom pretlačimo s paličnim mešalnikom. Začinimo s kajenskim poprom.
Kruhke (po želji jih lahko tudi opečemo v toasterju) premažemo s tunovo kremo ter potresemo z rdečim poprom, limonino lupinico in koprom.