Kruhov narastek s porom in šampinjoni
Sestavine
- 200 g rjavih šampinjonov
- 3 žlice oljčnega olja
- 8 do 10 tankih rezin kruha (z drožmi, ciabatta, koruzni)
- 50 g masla
- 400 g manjšega pora
- sol
- 5 kom sušenih paradižnikov v olju
- 150 ml sladke smetane
- 100 ml mleka
- 4 jajca
- poper
- muškatni orešček
- 100 g tolminskega sira
- 1 žlica sesekljanega pateršilja

Uvod
Stara mama si je v jutranjo kavo vedno nadrobila stari kruh. Zanjo je bil to najboljši zajtrk. Ampak, danes ne pijemo več kave iz cikorije … Kam s starim kruhom? Saj že veste, da so v Šoli okusov najboljši ostanki. Torej? Za sladke kruhove narastke je najboljši mlečni kruh, za slane pa drožast in polnozrnat. Kruhov narastek s porom in šampinjoni ne potrebuje mesa! Le dovolj veliko skledo solate, pa ob ‘ostankih’ ne uživajo le vegetarijanci.
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 730 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Bohem 2018, Atelier Kramar
Šampinjone narežemo na 1 cm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo 40 g masla in rezine kruha zlatorjavo opečemo ter odcedimo na kuhinjskem papirju. V ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo šampinjone in jih pečemo na močnem ognju 2 do 3 minute. Solimo in popramo.
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Por očistimo in narežemo na 10 cm dolge kose. V večjem loncu zavremo soljeno vodo in por blanširamo 3 minute. Stresemo ga na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro osušimo.
Paradižnike narežemo na trakove. Model za narastke namastimo s preostalim maslom in vanj naložimo opečene rezine kruha, blanširani por, sušene paradižnike in pečene šampinjone.
V skledi z metlico zmešamo smetano, jajca, mleko, sol, poper in muškatni orešček. Sir grobo naribamo. Jajčni preliv porazdelimo po sestavinah v modelu in potresemo s sirom. Narastek pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut, nato ga vzamemo iz pečice in pustimo počivati 5 minut. Pred serviranjem ga potresemo s peteršiljem.