Sestavine

  • 200 g rjavih šampinjonov
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 8 do 10 tankih rezin kruha (z drožmi, ciabatta, koruzni)
  • 50 g masla
  • 400 g manjšega pora
  • sol
  • 5 kom sušenih paradižnikov v olju
  • 150 ml sladke smetane
  • 100 ml mleka
  • 4 jajca
  • poper
  • muškatni orešček
  • 100 g tolminskega sira
  • 1 žlica sesekljanega pateršilja

Uvod

Stara mama si je v jutranjo kavo vedno nadrobila stari kruh. Zanjo je bil to najboljši zajtrk. Ampak, danes ne pijemo več kave iz cikorije … Kam s starim kruhom? Saj že veste, da so v Šoli okusov najboljši ostanki. Torej? Za sladke kruhove narastke je najboljši mlečni kruh, za slane pa drožast in polnozrnat. Kruhov narastek s porom in šampinjoni ne potrebuje mesa! Le dovolj veliko skledo solate, pa ob ‘ostankih’ ne uživajo le vegetarijanci.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 730 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Bohem 2018, Atelier Kramar
 
Postopek
1

Šampinjone narežemo na 1 cm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo 40 g masla in rezine kruha zlatorjavo opečemo ter odcedimo na kuhinjskem papirju. V ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo šampinjone in jih pečemo na močnem ognju 2 do 3 minute. Solimo in popramo.

2

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Por očistimo in narežemo na 10 cm dolge kose. V večjem loncu zavremo soljeno vodo in por blanširamo 3 minute. Stresemo ga na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro osušimo.

3

Paradižnike narežemo na trakove. Model za narastke namastimo s preostalim maslom in vanj naložimo opečene rezine kruha, blanširani por, sušene paradižnike in pečene šampinjone.

4

V skledi z metlico zmešamo smetano, jajca, mleko, sol, poper in muškatni orešček. Sir grobo naribamo. Jajčni preliv porazdelimo po sestavinah v modelu in potresemo s sirom. Narastek pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut, nato ga vzamemo iz pečice in pustimo počivati 5 minut. Pred serviranjem ga potresemo s peteršiljem.

Oceni