Sestavine

  • 500 g starega kruha z drožmi
  • 8 vejic timijana
  • 5 jajc
  • 250 ml sladke smetane
  • 250 ml mleka
  • muškatni orešček
  • 200 g grojer sira
  • 100 g tankih rezin kuhanega pršuta ali šunke
  • 300 g gob (kraljevi ostrigarji, šitake, ostrigarji)
  • 1 večja glava treviškega radiča (350 g)
  • 5 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • 1 kom mehke glavnate solate
  • 150 g češnjevih paradižnikov
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • 100 ml pinjenca (Buttermilch)
  • 70 g jogurta (3,5 % maščobe)
  • 1 žlica limonovega soka

Uvod

Včasih je bil kruhov narastek, ko se je nabralo preveč starega kruha, ali pa so se jabolka v shrambi preveč zgrbančila od čakanja. To tukaj (in danes) pa nima nič skupnega z ostanki in pretečenim rokom trajanja. Nasprotno, ta narastek hoče najboljši kruh - to pa je kruh iz kislega testa, z drožmi, ne s kvasom - in narastek ni sladek in saden, temveč slan in vegetarijanski. Kombinacija s treviškim radičem, ki karamelizirano prijetno greni, in ostrigarji, ki mu poglobijo okus, namreč ne potrebuje ne sladkorja in ne mesa. Pravzaprav potrebuje le skledo zelene solate, ki bo s prelivom iz pinjenca osvežila ”stari” kruh....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 996 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
  • Priporočeno vino: Sivi pinot 2015, Kmetija Kobal
 
Postopek
1

Kruh narežemo na 2 cm velike kocke. Timijanove lističe osmukamo. Gladko razžvrkljamo jajca, mleko, smetano, 1/4 žličke soli, sveže mleti poper, timijanove lističe in muškatni orešček. Prelijemo po kruhu, dobro premešamo z rokami in kruhovo maso pustimo stati 15 minut.

2

Gobe očistimo in narežemo na večje kose. Radič umijemo, po dolžini razpolovimo in narežemo na 1 cm široke trakove. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in gobe pražimo na močni vročini 5 minut. Dodamo narezani radič, solimo in popramo ter pražimo na srednji vročini 3 minute.

3

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Sir grobo naribamo. Šunko narežemo na 2 cm velike kocke. V kruhovo maso zamešamo dve tretjini sira in šunko. V namaščeni model za narastke porazdelimo polovico kruhove mase, potresemo z radičem in gobami ter prekrijemo s preostalim kruhom. Potresemo s preostalim sirom in model postavimo na drugo rešetko od spodaj za 50 minut.

4

Medtem solato natrgamo na manjše kose. Gladko razmešamo pinjenec, jogurt, limonov sok, preostalo olje, polovico drobnjaka, sol in poper. Paradižničke razpolovimo. Solato rahlo začinimo po svojem okusu (kis, olje, sol), nato jo potresemo s paradižnički in pokapljamo z jogurtovim prelivom. Pečeni kruhov narastek potresemo z drobnjakom.

Oceni