Sestavine

  • 250 g mlečnega kruha
  • mehko maslo
  • 4 rumenjaki
  • 300 ml mleka
  • 300 ml sladke smetane
  • 100 g trsnega sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 200 g ameriških borovnic
  • 1 žlica cimeta
  • sladkor v prahu

Uvod

Odkar ni več dobrih žemelj, kruhov narastek, razen za pusta, ko Šola okusov priporoča Krofov narastek z jabolki ali Krofov pečenjak s slivami, ni več iz ostankov … Ker za začetek potrebuje le krožnik juhe, da je potem glavna jed in sladica hkrati, smo posebej zanj hranili mehko in puhasto mlečno pletenko, saj ga tudi pekli ne bomo običajno. Da bo vse skupaj še bolj sočno, a na vrhu vseeno hrustljavo, se bo narastek spekel kot puding v vodni kopeli. In ker vemo, da ste iz babičinega žemljevega narastka na rob krožnika zložili vse rozine, smo jih zamenjali s svežimi ameriškimi borovnicami. Kakšna juha bo, torej, za začetek?...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Kruh narežemo na rezine in vsako tanko premažemo z maslom. Nato rezine narežemo na 3 cm široke trakove.

2

V večji skledi rumenjake z metlico gladko zmešamo. Dolijemo mleko in smetano, dodamo sladkor in vanilijev ekstrakt ter vse skupaj dobro premešamo.

3

Okrogli pekač z visokimm robom namastimo in vanj naložimo plast kruha, potresemo s polovico borovnic in pokrijemo s preostalim kruhom. Po vrhu potresemo borovnice, prelijemo z jajčno kremo in potresemo s cimetom.

4

Pekač postavimo v veliki pekač, v katerega do polovice nalijemo vročo vodo. Nato ga previdno postavimo v sredino pečice in puding pečemo 50 minut. Če po vrhu preveč porjavi, ga pred koncem pečenja pokrijemo s papirjem za peko. Pečeni puding pustimo stati 10 minut in ga nato narežemo na porcije ter posipamo s sladkorjem v prahu.

Oceni