Kruhovi cmoki, čebula in sladko zelje
Sestavine
- 100 g čebule
- 100 g masla
- sol
- 750 g belega zelja
- 2 velika stroka česna
- 4 šalotke
- 3 žlice repičnega olja
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 125 ml belega vina
- 150 ml zelenjavne juhe
- kajenski poper
- sveže mleti črni poper
- 4 žlice jabolčnega kisa
- 200 g posušenih kruhovih kock ali 500 g belega kruha (od prejšnjega dne)
- 150 g dimljene slanine
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- 1 žlička posušenega majarona
- muškatni orešček
- 300 ml mleka
- 3 jajca
- 2 žlici moke
- sveži drobnjak

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 866 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
- Priporočeno vino: Chardonnay Breg 2011, Marof
Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V kozici segrejemo maslo in v njem pražimo čebulo na srednji temperaturi 20 minut oz. do zlato rjave barve. Čebulo nato solimo in popramo ter postavimo na stran.
Zelje razrežemo na štiri dele in nato narežemo na 1 cm debele trakove. Dve olupljeni šalotki narežemo na tanke kolobarje, česen drobno sesekljamo. V široki posodi ali ponvi segrejemo olje in stekleno opražimo šalotko. Dodamo česen in narezano zelje, pražimo 2 minuti ter potresemo s sladkorjem in kumino. Rahlo karameliziramo, dolijemo vino in juho, začinimo s soljo in kajenskim poprom ter kuhamo na srednji temperaturi 20 minut.
Če bomo za cmoke uporabili stari kruh, ga najprej narežemo na majhne kocke. Preostali šalotki drobno sesekljamo. Slanino narežemo na majhne kocke. Mleko zavremo.
V ponvi pražimo slanino na srednji temperaturi do hrustjavosti. Dodamo 2 žlici masla od pražene čebule in sesekljano šalotko ter pražimo 1 minuto. Praženo slanino skupaj z vročim mlekom in peteršiljem zamešamo v kruhove kocke. Začinimo s soljo in poprom ter pustimo stati 15 minut.
Kruhovi masi dodamo jajca, dobro premešamo in oblikujemo 8 enako velikih cmokov. Zavremo slano vodo, vanjo položimo cmoke in jih kuhamo na majhni temperaturi 20 minut.
Praženo čebulo rahlo segrejemo. Na ogrete krožnike naložimo dušeno zelje in kruhov cmok. Potresemo ga s praženo čebulo in po želji z drobnjakom.