Kruhovi cmoki s peteršiljem in sirom
Sestavine
- 300 g starih žemljic
- 80 g čebule
- 1 velik strok česna
- 2 žlici masla
- 200 ml mleka
- sol, sveže mleti poper
- muškatni orešček
- 60 g peteršilja
- 150 g gouda sira
- 3 jajca
- 20 g naribanega parmezana
Žemljice narežemo na tanke rezine in stresemo v široko skodelo. Olupljeno čebulo in česen sesekljamo ter stekleno opražimo v majhnem loncu na maslu. Dolijemo mleko, zavremo in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Rahlo ohladimo.
Peteršilj osmukamo, lističe grobo sesekljamo in stresemo v blender. Dolijemo mleko in fino zmiksamo. Jajca razvžrkljamo in skupaj s peteršiljevim mlekom prelijemo preko narezanih žemljic, dobro pregnetemo in maso pustimo stati 20 minut.
Sir grobo naribamo in vmešamo v kruhovo maso. Z mokrimi rokami oblikujemo 24 majhnih cmočkov in jih do kuhanja shranimo na hladnem. V velikem loncu zavremo slano vodo, vanjo stresemo cmoke, zmanjšamo temperaturo in jih kuhamo odkrite na majhni temperaturi 8 minut.
Kuhane cmoke temeljito odcedimo, naložimo v ogreto servirno posodo in potresemo s parmezanom.