Sestavine

  • 150 g kuskusa
  • 1 konzerva kuhane čičerike (neto 240 g)
  • 1 žlička mlete dimljene rdeče paprike
  • 4 stroki mladega česna
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 10 g svežega ingverja
  • 1 rdeči strok čilija
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 300 g mlade špinače
  • 1/2 žličke začimbe garam masala
  • limonov sok
  • 300 g mladega kravjega sira
  • 2 mladi čebuli
  • 2 žlici kaper
  • sveža zelišča (majaron, šatraj, timijan)
  • črni poper
  • 2 žlici narezanega drobnjaka

Uvod

Za dva, da je enakopravno, vsak za svojim ”strojem”, štedilnikom in žarom, dobita pa se na sredini, za mizo na senčni trati, ko eden/ena naloži, drugi/druga pa natoči. Kako hitro je lahko piknik, tudi med tednom, tudi zvečer, tudi brez mesa!

In kako složno! Ne le v delitvi dela med njima, temveč tudi v sožitju okusov v globokem krožniku, kjer se kuskus in čičerika imenitno dopolnjujeta, česen in špinača pa ju začinjata. Ne pozabite na začimbe, z garam masala je ta jed vstop v svet ”vročih” indijskih začimb. V njej so cimet, nageljnove žbice, kardamom, črna kumina, muškatni orešček....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Zavremo 200 ml vode, rahlo solimo, vanjo stresemo kuskus in ga pokritega pustimo stati 10 minut. Čičeriko stresemo na cedilo in dobro oplaknemo z mrzlo vodo. 2 stroka česna stisnemo. Žar segrejemo.

2

Špinačo očistimo in večje liste natrgamo na manjše kose. Stroka česna narežemo na tanke rezine. Ingver olupimo in zelo drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo peške in ga drobno narežemo.

3

Zelišča in kapre drobno sesekljamo. Mlado čebulo narežemo na kolobarje. Sir narežemo na 1 cm debele rezine in jih naložimo na velik kos alu folije. Potresemo ga s kaprami, mlado čebulo in zelišči, popramo ter pokapljamo z 2 žlicama oljčnega olja.

4

V ponvi segrejemo preostalo oljčno olje, dodamo stisnjeni česen in mleto papriko, pražimo 10 sekund in v ponev stresemo čičeriko. Pražimo 1 minuto in nato vmešamo še kuhani kuskus. Pred serviranjem v kuskus zamešamo še drobnjak.

5

V drugi ponvi segrejemo arašidovo olje, dodamo ingver in česen ter rahlo opražimo. Dodamo še čili in špinačo ter pražimo na majhni temperaturi toliko časa, da se špinača sesede. Potresemo z garam masalo in rahlo solimo.

6

Na ogreti žar položimo sir skupaj z alu foijo in ga pečemo le toliko, da se začne topiti. V ogreta globoka krožnika naložimo kuskus s čičeriko in potresemo z dušeno špinačo. Zraven serviramo pečeni sir na žaru.

Oceni