Sestavine

  • 12 listov lazanje
  • 150 g rjavih šampinjonov
  • 500 g zelenih špargljev
  • 60 g masla
  • 30 g moke
  • 500 ml mleka
  • sol, sveže mleti poper
  • muškatni orešček
  • 150 g camembert sira
  • kosmiči masla
  • 60 g parmezana

Uvod

Ko je berivka tako mlada,  je potrebno v solato narezati le še nekaj redkvic, da nastane glavna jed, h kateri je priloga  iz pečice - lazanja!

Bolonjska omaka je za zimo, za pomlad pa so šparglji. Brezmesno, torej, saj je danes ponedeljek, ko je bil še sinoči kmečki turizem … Zelenih špargljev ni potrebno nič kuhati, bešamela pa ne preveč močnato zmešati. A da do večerje ne bo predolgo, lahko mozzarelo nadomesti camembert. Kuhanje ni delo, temveč igranje. S sestavinami!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 689 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

V kozici segrejemo 30 g masla, vmešamo moko, jo rahlo popražimo in zalijemo z mlekom. Bešamelno omako kuhamo med mešanjem na majhni temperaturi 10 do 15 minut. Na koncu jo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

2

Šampinjone narežemo na rezien. V ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo šampinjone in pražimo nekaj minut. Solimo in popramo. Cambembert sir narežemo na tanke rezine.

3

Šparglje očistimo in narežemo na 5 cm dolge kose. Zavremo slano vodo, vanjo stresemo narezane šparglje in jih kuhamo 1 minuto. S penavko jih poberemo iz vode, stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. V isti vodi kuhamo testenine 1 minuto, jih prelijemo z mrzlo vodo, odcedimo in položimo na alu folijo, da se ne zlepijo.

4

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Model za lazanjo namastimo in vanj položimo tri liste lazanje, premažemo s četrtino bešamelne omake, potresemo s tretjino špargljev, tretjino šampinjonov in tretjino narezanega camembert sira. Postopek ponovimo še dvakrat. Zadnja plast so testenine.

5

Na koncu testenine premažemo s preostalo bešamelno omako ter potresemo s kosmiči masla in parmezanom. Lazanjo pečemo v sredini pečice 35 do 40 minut. Vzamemo jo iz pečice in pustimo stati 5 do 7 minut. Postrežemo jo s spomladansko solato.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 4)