Sestavine

  • MESNI RAGU
  • 2 čebuli
  • 1 strok česna
  • 2 stebli zelene
  • 2 velika korenja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 700 g mlete govedine
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 250 ml rdečga vina
  • 200 ml goveje juhe
  • 400 ml pasiranega paradižnika
  • sol, poper
  • BEŠAMELNA OMAKA
  • 50 g tartufovega masla
  • 1 žlica masla
  • 35 g moke
  • 600 ml mleka
  • muškatni orešček
  • LAZANJA
  • 300 g buče maslenke
  • 150 g pikantnega sira (appenzeller grojer)
  • 8 žlic naribanega parmezana
  • 15 listov lazanje
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Seveda lazanja ni pizza, ki ima lahko vsak dan drugačno oblogo, kar jo dela popularno po vsem svetu. Toda tudi lazanja je povsod popularna, kar je razlog, da je ne pripravite spet - enako. Lazanja je vedno v plasteh, vse, kar je vmes, pa resda ni stvar dnevnega navdiha, a zagotovo - sezonskega. Ker je zdaj njihov čas, smo klasičnemu mesnemu raguju dodali buče in še kaj. Pravzaprav je lahko lazanja še bolj raznolika kot pizza!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 7070 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 45 minut
  • Priporočeno vino: Modra frankinja barique 2018, Kozinc
 
Postopek
1

Za mesni ragu čebulo in česen drobno sesekljamo. Stebelno zeleno in korenje narežemo na 5 mm velike kocke.

2

V širokem loncu segrejemo olje in mleto meso pražimo na močni vročini 3 minute. Dodamo narezano zelenjavo in pražimo še 2 minuti. Vmešamo paradižnikovo mezgo, pražimo 2 minuti ter dolijemo vino, govejo juho in pasirani paradižnik. Kuhamo odkrito na srednji vročini 25 minut. Omako začinimo s soljo in poprom.

3

Bučo očistimo in narežemo (z mandolino) na 2 mm tanke rezine. Za bešamelno omako segrejemo maslo, dodamo moko, rahlo popražimo in dolijemo mrzlo mleko. Zavremo in kuhamo na majhni vročini 10 minut, vmes večkrat premešamo. Na koncu jo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

4

Sir naribamo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno posode za narastke premažemo z malo bešamelne omake. Nanjo položimo 3 liste lazanje, prelijemo s tretjino raguja, pokrijemo s tretjino narezane buče, premažemo s tretjino bešamelne omake in potresemo s tretjino sira in 2 žlicama parmezana. Pokrijemo s 3 listi lazanje.

5

Postopek zlaganja ponovimo še dvakrat, zgornja plast naj bo bešamelna omaka. Potresemo s preostalim sirom in parmezanom. Lazanjo pečemo v sredini pečice 35 do 40 minut. Pečeno lazanjo pustimo stati 7 minut, nato jo potresemo s peteršiljem in razrežemo na kose.

Oceni