Lazanja z bučo in mesnim ragujem
Sestavine
- MESNI RAGU
- 2 čebuli
- 1 strok česna
- 2 stebli zelene
- 2 velika korenja
- 3 žlice oljčnega olja
- 700 g mlete govedine
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 250 ml rdečga vina
- 200 ml goveje juhe
- 400 ml pasiranega paradižnika
- sol, poper
- BEŠAMELNA OMAKA
- 50 g tartufovega masla
- 1 žlica masla
- 35 g moke
- 600 ml mleka
- muškatni orešček
- LAZANJA
- 300 g buče maslenke
- 150 g pikantnega sira (appenzeller grojer)
- 8 žlic naribanega parmezana
- 15 listov lazanje
- 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 7070 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 45 minut
- Priporočeno vino: Modra frankinja barique 2018, Kozinc
Za mesni ragu čebulo in česen drobno sesekljamo. Stebelno zeleno in korenje narežemo na 5 mm velike kocke.
V širokem loncu segrejemo olje in mleto meso pražimo na močni vročini 3 minute. Dodamo narezano zelenjavo in pražimo še 2 minuti. Vmešamo paradižnikovo mezgo, pražimo 2 minuti ter dolijemo vino, govejo juho in pasirani paradižnik. Kuhamo odkrito na srednji vročini 25 minut. Omako začinimo s soljo in poprom.
Bučo očistimo in narežemo (z mandolino) na 2 mm tanke rezine. Za bešamelno omako segrejemo maslo, dodamo moko, rahlo popražimo in dolijemo mrzlo mleko. Zavremo in kuhamo na majhni vročini 10 minut, vmes večkrat premešamo. Na koncu jo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
Sir naribamo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno posode za narastke premažemo z malo bešamelne omake. Nanjo položimo 3 liste lazanje, prelijemo s tretjino raguja, pokrijemo s tretjino narezane buče, premažemo s tretjino bešamelne omake in potresemo s tretjino sira in 2 žlicama parmezana. Pokrijemo s 3 listi lazanje.
Postopek zlaganja ponovimo še dvakrat, zgornja plast naj bo bešamelna omaka. Potresemo s preostalim sirom in parmezanom. Lazanjo pečemo v sredini pečice 35 do 40 minut. Pečeno lazanjo pustimo stati 7 minut, nato jo potresemo s peteršiljem in razrežemo na kose.