Sestavine

  • 500 g jurčkov
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 5 vejic timijana
  • 10 lističev žajblja
  • 4 žlice naribanega parmezana
  • 40 g masla
  • 1 zvrhaba žlica moke
  • 300 ml mleka
  • 100 g gorgonzole
  • 1/2 bio limone
  • 8 listov lazanje
  • sol, poper

Uvod

Razčistimo najprej s centimetri: lazanja ni dobra v višino! Lazanja je, torej, dobra v širino … Tiste ”lazanje”, ki imajo deset in več centimetrov, imajo le preveč plasti in še več bešamela. Plasti seveda morajo biti, a ne v nedogled, in brez bešamele ni (prave) lazanje, toda bešamel je v lazanji omaka, ne pa nadev. Ko pa še meso nadomestimo z jurčki in ji dodamo gorgonzolo, smo srečni, ker to res ni več ”prava” lazanja.

  • Kategorija: Jesen, Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 678 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Sontia chardonnay 2017, Ducal
 
Postopek
1

Jurčke narežemo na rezine. Čebulo narežemo na tanke kolobarje, česen drobno sesekljamo. V veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja in jurčke pražimo na srednji vročini 3 do 5 minut. Začinimo jih s soljo in sveže mletim poprom ter stresemo na cedilo, da se malce osušijo.

2

V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo česen in čebulo ter pražimo na srednji vročini nekaj minut, da se čebula zmehča. Žajbljeve liste narežemo na tanke trakove in timijan osmukamo.

3

V loncu segrejemo maslo, dodamo moko in malce opražimo. Dolijemo mleko in kuhamo na majhni vročini 10 minut, vmes večkrat premešamo z metlico. V bešamelno omako zamešamo na kocke narezano gorgonzolo, nastrgano limonovo lupino in limonov sok. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Zmešamo gobe, čebulo s česnom in parmezan ter po potrebi solimo. V namaščeni model za pečenje položimo dva lista lazanje, ju premažemo s sirovim bešamelom, potresemo s tretjino gob in pokrijemo z dvema listoma lazanje. Postopek še dvakrat ponovimo, zadnja plast je sirova omaka. Lazanjo pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in pred serviranjem pustimo stati 5 minut.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)