Lazanja z jurčki in gorgonzolo
Sestavine
- 500 g jurčkov
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 2 srednje veliki čebuli
- 5 vejic timijana
- 10 lističev žajblja
- 4 žlice naribanega parmezana
- 40 g masla
- 1 zvrhana žlica moke
- 300 ml mleka
- 100 g gorgonzole
- 1/2 bio limone
- 8 listov lazanje
- sol, poper

Uvod
- Kategorija: Jesen, Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 678 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Sontia chardonnay 2017, Ducal
Jurčke narežemo na rezine. Čebulo narežemo na tanke kolobarje, česen drobno sesekljamo. V veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja in jurčke pražimo na srednji vročini 3 do 5 minut. Začinimo jih s soljo in sveže mletim poprom ter stresemo na cedilo, da se malce osušijo.
V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo česen in čebulo ter pražimo na srednji vročini nekaj minut, da se čebula zmehča. Žajbljeve liste narežemo na tanke trakove in timijan osmukamo.
V loncu segrejemo maslo, dodamo moko in malce opražimo. Dolijemo mleko in kuhamo na majhni vročini 10 minut, vmes večkrat premešamo z metlico. V bešamelno omako zamešamo na kocke narezano gorgonzolo, nastrgano limonovo lupino in limonov sok. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Zmešamo gobe, čebulo s česnom in parmezan ter po potrebi solimo. V namaščeni model za pečenje položimo dva lista lazanje, ju premažemo s sirovim bešamelom, potresemo s tretjino gob in pokrijemo z dvema listoma lazanje. Postopek še dvakrat ponovimo, zadnja plast je sirova omaka. Lazanjo pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in pred serviranjem pustimo stati 5 minut.