Lazanja z lisičkami in kolerabo
Sestavine
- 500 g kolerabe
- 2 mladi čebuli
- 500 g zelenih špargljev
- 250 g lisičk
- 6 žlic oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 100 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- 300 ml zelenjavne jušne osnove
- 500 ml sladke smetane
- sol, poper
- muškatni orešček
- 150 g taleggio sira (brie camembert)
- 150 g grojer sira
- 12 listov lazanje
- 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 903 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
Česen olupimo in ga z ročajem noža pritisnemo na desko, da poči. V loncu segrejemo 2 žlici olja in česen stekleno opražimo. Dolijemo vermut in ga do polovice pokuhamo. Nato dolijemo še smetano in juho, začinimo s soljo in poprom ter kuhamo na majhni vročini 15 minut. Omako lahko zgostimo z žličko jedilnega škroba. Na koncu jo začinimo z muškatnim oreščkom.
Kolerabo olupimo, razpolovimo in narežemo na 3 mm tanke rezine. Šparglje na spodnji tretjini olupimo in narežemo na 4 cm dolge kose. Lisičke na hitro oplaknemo z mrzlo vodo in osušimo na kuhinjskem papirju. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje.
V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja in kolerabo pražimo na srednji vročini 5 minut. Dodamo mlado čebulo, začinimo s soljo in poprom ter pražimo še 3 minute. Ponev odstavimo s štedilnika in v zelenjavo zamešamo žlico peteršilja.
Ponev močno segrejemo in lisičke pražimo na močni vročini 1 do 2 minuti, da spustijo tekočino. Nato tekočino odlijemo, dodamo preostalo olje in mlado čebulo ter pražimo na srednji vročini 2 minuti. Solimo in popramo.
Grojer grobo naribamo, taleggio sir pa narežemo na majhne kocke. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Ognjevarno posodo namastimo.
Na dno porazdelimo malo omake in jo pokrijemo s 3 listi lazanje. Potresemo s polovico kolerabe, prelijemo z nekaj žlicami omake in potresemo s tretjino grojerja. Pokrijemo s 3 listi lazanje, potresemo s polovico lisičk, prelijemo z nekaj žlicami omake in potresemo s polovico taleggio sira in tretjino grojerja.
Postopek ponovimo s preostalimi sestavinami, zgornja plast so listi lazanje, ki jih premažemo s preostalo omako in potresemo z obema vrstama sira. Lazanjo pečemo v sredini pečice 40 do 45 minut. Pečeno lazanjo pustimo počivati 5 minut in jo pred serviranjem potresemo s preostalim peteršiljem.