Lazanja z lisičkami in kolerabo
Sestavine
- 500 g kolerabe
- 2 mladi čebuli
- 500 g zelenih špargljev
- 250 g lisičk
- 6 žlic oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 100 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- 300 ml zelenjavne jušne osnove
- 500 ml sladke smetane
- sol, poper
- muškatni orešček
- 150 g taleggio sira (brie camembert)
- 150 g grojer sira
- 12 listov lazanje
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Uvod
Klasična lazanja, z globokim mesnim ragujem in gostim bešamelom, najbolj omamno diši v Italiji, a še tam ima najraje zimske dni. Tega pravila si tudi Šola okusov ne dovoli spreminjati.
A zato se lazanji ne mislimo odpovedati! Pravzaprav, naj Italijani kar imajo klasiko, saj je zato pri nas več prostora za improvizacijo. Ker je pomlad, zeleni šparglji, mlada koleraba in sveže lisičke niso daleč stran, le bešamel smo stanjšali in je doma omamno zadišalo po neklasični lazanji!
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 903 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
Česen olupimo in ga z ročajem noža pritisnemo na desko, da poči. V loncu segrejemo 2 žlici olja in česen stekleno opražimo. Dolijemo vermut in ga do polovice pokuhamo. Nato dolijemo še smetano in juho, začinimo s soljo in poprom ter kuhamo na majhni vročini 15 minut. Omako lahko zgostimo z žličko jedilnega škroba. Na koncu jo začinimo z muškatnim oreščkom.
Kolerabo olupimo, razpolovimo in narežemo na 3 mm tanke rezine. Šparglje na spodnji tretjini olupimo in narežemo na 4 cm dolge kose. Lisičke na hitro oplaknemo z mrzlo vodo in osušimo na kuhinjskem papirju. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje.
V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja in kolerabo pražimo na srednji vročini 5 minut. Dodamo mlado čebulo, začinimo s soljo in poprom ter pražimo še 3 minute. Ponev odstavimo s štedilnika in v zelenjavo zamešamo žlico peteršilja.
Ponev močno segrejemo in lisičke pražimo na močni vročini 1 do 2 minuti, da spustijo tekočino. Nato tekočino odlijemo, dodamo preostalo olje in mlado čebulo ter pražimo na srednji vročini 2 minuti. Solimo in popramo.
Grojer grobo naribamo, taleggio sir pa narežemo na majhne kocke. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Ognjevarno posodo namastimo.
Na dno porazdelimo malo omake in jo pokrijemo s 3 listi lazanje. Potresemo s polovico kolerabe, prelijemo z nekaj žlicami omake in potresemo s tretjino grojerja. Pokrijemo s 3 listi lazanje, potresemo s polovico lisičk, prelijemo z nekaj žlicami omake in potresemo s polovico taleggio sira in tretjino grojerja.
Postopek ponovimo s preostalimi sestavinami, zgornja plast so listi lazanje, ki jih premažemo s preostalo omako in potresemo z obema vrstama sira. Lazanjo pečemo v sredini pečice 40 do 45 minut. Pečeno lazanjo pustimo počivati 5 minut in jo pred serviranjem potresemo s preostalim peteršiljem.