Sestavine

  • 6 listov lazanje
  • 150 g svežih mavrahov
  • 250 g zelenih špargljev
  • 40 g masla
  • 30 g moke
  • 500 ml mleka
  • sol, sveže mleti poper
  • muškatni orešček
  • 50 g naribanega parmezana
  • 70 g mladega kozjega sira
  • majhen šopek čemaža

Uvod

To je, pravzaprav, pastičo, ki si je od lazanje sposodil le testenino. Sicer pa je več plasti in zato več bešamela, več okusa, a manj ponavljanja, več narave in dovolj drugačnosti. To je pastičo, kakršen je lahko le zgodaj spomladi, ko moraš mavrahe dolgo iskati, šparglje pa dražje plačati. A se splača, ker ni dolgčas, ni vedno enako, ni tako kot povsod in sploh ni, da bi še kje bilo. Pastičo, ki je samo naš in zdaj tudi vaš!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 578 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
  • Priporočeno vino: Laški rizling breg 2012, Marof
 
Postopek
1

Za bešamelno omako segrejemo 30 g masla, dodamo moko, jo rahlo opražimo in dolijemo mleko. Med mešanjem z metlico omako kuhamo na majhni temperaturi 20 minut. Na koncu jo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

2

Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del, jih narežemo na 4 cm dolge kose in blanširamo v slani vodi 1 minuto. Na cedilu jih prelijemo z mrzlo vodo, odcedimo in dobro osušimo.

3

Očiščene mavrahe na hitro opražimo v ponvi na preostalem maslu ter jih rahlo solimo in popramo. Sir narežemo na tanke rezine. Čemaž narežemo na široke trakove, ga blanširamo 10 sekund in prelijemo z mrzlo vodo. Nato ga dobro ožmemo.

4

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Model za lazanjo namastimo in dno premažemo z dvema žlicama bešamelne omake. Nanjo položimo list lazanje, jo premažemo z bešamelno omako in potresemo s polovico špargljev in malo parmezana. Pokrijemo z listom lazanje, jo premažemo z bešamelno omako in potresemo s pečenimi mavrahi.

5

Sledi list lazanje, bešamelna omaka, čemaž, kozji sir in malo parmezana. Pokrijemo z listom lazanje, jo premažemo z bešamelno omako in potresemo s preostalimi šparglji in malo parmezana. Zadnja plast je list lazanje, bešamelna omaka in preostali parmezan.

6

Lazanjo pečemo v sredini pečice 35 do 40 minut. Pečeno lazanjo pustimo počivati 10 minut, šele nato jo razrežemo. Zraven si privoščimo skledo pomladanske solate.

Oceni