Lazanja z mavrahi in šparglji
Sestavine
- 6 listov lazanje
- 150 g svežih mavrahov
- 250 g zelenih špargljev
- 40 g masla
- 30 g moke
- 500 ml mleka
- sol, sveže mleti poper
- muškatni orešček
- 50 g naribanega parmezana
- 70 g mladega kozjega sira
- majhen šopek čemaža
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 578 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
- Priporočeno vino: Laški rizling breg 2012, Marof
Za bešamelno omako segrejemo 30 g masla, dodamo moko, jo rahlo opražimo in dolijemo mleko. Med mešanjem z metlico omako kuhamo na majhni temperaturi 20 minut. Na koncu jo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del, jih narežemo na 4 cm dolge kose in blanširamo v slani vodi 1 minuto. Na cedilu jih prelijemo z mrzlo vodo, odcedimo in dobro osušimo.
Očiščene mavrahe na hitro opražimo v ponvi na preostalem maslu ter jih rahlo solimo in popramo. Sir narežemo na tanke rezine. Čemaž narežemo na široke trakove, ga blanširamo 10 sekund in prelijemo z mrzlo vodo. Nato ga dobro ožmemo.
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Model za lazanjo namastimo in dno premažemo z dvema žlicama bešamelne omake. Nanjo položimo list lazanje, jo premažemo z bešamelno omako in potresemo s polovico špargljev in malo parmezana. Pokrijemo z listom lazanje, jo premažemo z bešamelno omako in potresemo s pečenimi mavrahi.
Sledi list lazanje, bešamelna omaka, čemaž, kozji sir in malo parmezana. Pokrijemo z listom lazanje, jo premažemo z bešamelno omako in potresemo s preostalimi šparglji in malo parmezana. Zadnja plast je list lazanje, bešamelna omaka in preostali parmezan.
Lazanjo pečemo v sredini pečice 35 do 40 minut. Pečeno lazanjo pustimo počivati 10 minut, šele nato jo razrežemo. Zraven si privoščimo skledo pomladanske solate.