Leča, sladki krompir in vitlof
Sestavine
- 200 g gorske rjave leče
- 20 g masla
- 20 g moke
- 50 ml belega vina
- 500 ml mleka
- 50 ml sladke smetane
- sol
- muškatni orešček
- kajenski poper
- 400 g sladkega krompirja
- 3 šalotke
- 2 stroka česna
- 150 g pekan orehov
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 6 žlic oljčnega olja
- 2 žlici belega vinskega kisa
- poper
- 150 g grojer sira
- 4 glave belgijskega radiča ali vitlofa
- 2 žlici narezanega drobnjaka
Uvod
- Kategorija: Pomlad, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 552 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Lečo skuhamo po navodilu na embalaži in dobro odcedimo. Medtem v kozici segrejemo maslo, dodamo moko, pražimo 2 minuti ter med mešanjem z metlico dolijemo vino, mleko in smetano. Bešamelno omako kuhamo na majhni vročini 15 minut. Začinimo s soljo, kajenskim poprom in sveže naribanim muškatnim oreščkom.
Krompir olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Šalotko in česen drobno sesekljamo. Pekane grobo narežemo.
V ponvi segrejemo 2 žlici olja in stekleno podušimo šalotko in česen. Dodamo narezani krompir in dušimo še 4 minute. Nato dodamo kuhano lečo, pekane, peteršilj, kis in 100 ml vode ter krepko začinimo s soljo in poprom.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Sir grobo naribamo. V model za narastke stresemo lečo, jo poravnamo in potresemo s polovico sira. Belgijski radič po dolgem razpolovimo.
V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, vanj naložimo radič s prerezano stranjo navzdol in ga krepko zapečemo. Nato ga položimo na lečo s pečeno stranjo navzgor. Radič prelijemo z bešamelno omako in potresemo s preostalim sirom. Pečemo v sredini pečice 30 do 35 minut. Pred serviranjem narastek potresemo z drobnjakom.