Sestavine

  • 200 g gorske rjave leče
  • 20 g masla
  • 20 g moke
  • 50 ml belega vina
  • 500 ml mleka
  • 50 ml sladke smetane
  • sol
  • muškatni orešček
  • kajenski poper
  • 400 g sladkega krompirja
  • 3 šalotke
  • 2 stroka česna
  • 150 g pekan orehov
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • poper
  • 150 g grojer sira
  • 4 glave belgijskega radiča ali vitlofa
  • 2 žlici narezanega drobnjaka

Uvod

Vitlof (belgijski radič) je žlahten radič, ker je njegovo siljenje (skrivanje pred svetlobo) dolgotrajen postopek. Potem pa naj ga uporabimo le za solato?! Dejansko je prav njegova žlahtnost, ki omili grenkobo, poudari sočnost in solatnico okrepi za zahtevnejše kuharske postopke (od solatnega mariniranja), razlog za ”povišanje” vitlofa.

Ta uvod je bil potreben, da pojasni družbo, ki smo mu jo namenili - v pečici. Kajti odločitvi ni botrovala ideja, temveč ponudba … Kaj je na zalogi? V shrambi smo ”našli” sladki krompir, v predalu je vedno na voljo nekaj vrst leče in brez pekanov ni dobre jutranje granole. Gre to skupaj? Poskusite, in prepričali se boste, zakaj je vitlof tak žlahtnik....

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 552 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Lečo skuhamo po navodilu na embalaži in dobro odcedimo. Medtem v kozici segrejemo maslo, dodamo moko, pražimo 2 minuti ter med mešanjem z metlico dolijemo vino, mleko in smetano. Bešamelno omako kuhamo na majhni vročini 15 minut. Začinimo s soljo, kajenskim poprom in sveže naribanim muškatnim oreščkom.

2

Krompir olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Šalotko in česen drobno sesekljamo. Pekane grobo narežemo.

3

V ponvi segrejemo 2 žlici olja in stekleno podušimo šalotko in česen. Dodamo narezani krompir in dušimo še 4 minute. Nato dodamo kuhano lečo, pekane, peteršilj, kis in 100 ml vode ter krepko začinimo s soljo in poprom.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Sir grobo naribamo. V model za narastke stresemo lečo, jo poravnamo in potresemo s polovico sira. Belgijski radič po dolgem razpolovimo.

5

V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, vanj naložimo radič s prerezano stranjo navzdol in ga krepko zapečemo. Nato ga položimo na lečo s pečeno stranjo navzgor. Radič prelijemo z bešamelno omako in potresemo s preostalim sirom. Pečemo v sredini pečice 30 do 35 minut. Pred serviranjem narastek potresemo z drobnjakom.

Oceni