Sestavine

  • 200 g beluga leče
  • 1 pomaranča
  • 2 šalotki
  • 100 g korenja
  • 100 g pora
  • 100 g gomoljne zelene
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 500 do 600 ml zelenjavne juhe
  • 30 g sladkorja
  • 70 ml jabolčnega kisa z medom
  • 70 g masla
  • sol, poper
  • 12 kozic
  • 8 tankih rezin lardo slanine
  • 150 g kraljevih ostrigarjev (alternativa jurčki, šampinjoni)

Uvod

Na začetku so ponavadi mehurčki. Ko gospodinja povabi v jedilnico, večini ostane še v kozarcu, prvem ali drugem, pa tudi steklenica, druga ali tretja, je šele naredila pok. Zato ni pametno že pri prvi jedi nadomestiti aperitiva.

Leča v solati je, namreč, za mehurčke! Seveda zato, ker jih imajo tako rade kozice, ki to svojo željo še okrepijo, ko se na njih topi aromatična lardo slanina. Četudi nekateri v takšnih primerih prisegajo na rose, je vse prav, kar je zelo suho, zelo iskrivo in zelo osvežilno. To je pač šele začetek, zato se spodobi, da je veselo razpoloženje že v prednosti....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 640 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za namakanje)
  • Priporočeno vino: Maximum Brut, Ferrari
 
Postopek
1

Lečo namakamo v mrzli vodi 1 uro in jo stresemo na cedilo. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Korenje, por in zeleno narežemo na zelo majhne kocke. Pomarančo stisnemo.

2

V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja in šalotko stekleno opražimo. Vmešamo lečo, dolijemo juho in kuhamo 25 minut oz. da se leča zmehča. Po potrebi med kuhanjem dolivamo juho.

3

Medtem blanširamo zelenjavo, por 2 minuti, korenje in zeleno 4 minute. V ponvi karameliziramo sladkor, dolijemo pomarančni sok in kis ter kuhamo toliko časa, da se karamela raztopi. Zamešamo v kuhano lečo skupaj z blanširano zelenjavo in 40 g masla. Krepko začinimo s soljo in poprom.

4

Ostrigarje opečemo v ponvi na preostalem maslu ter jih začinimo s soljo in poprom. Lardo narežemo na dolge trakove in ovijemo olupljene kozice. Kozice opečemo na močni temperaturi v preostalem olju.

5

Na krožnike s pomočjo kovinskega oboda naložimo lečino solato ter pečene kozice in ostrigarje.

Oceni