Leča v solati, kozice in lardo
Sestavine
- 200 g beluga leče
- 1 pomaranča
- 2 šalotki
- 100 g korenja
- 100 g pora
- 100 g gomoljne zelene
- 4 žlice oljčnega olja
- 500 do 600 ml zelenjavne juhe
- 30 g sladkorja
- 70 ml jabolčnega kisa z medom
- 70 g masla
- sol, poper
- 12 kozic
- 8 tankih rezin lardo slanine
- 150 g kraljevih ostrigarjev (alternativa jurčki, šampinjoni)

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 640 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za namakanje)
- Priporočeno vino: Maximum Brut, Ferrari
Lečo namakamo v mrzli vodi 1 uro in jo stresemo na cedilo. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Korenje, por in zeleno narežemo na zelo majhne kocke. Pomarančo stisnemo.
V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja in šalotko stekleno opražimo. Vmešamo lečo, dolijemo juho in kuhamo 25 minut oz. da se leča zmehča. Po potrebi med kuhanjem dolivamo juho.
Medtem blanširamo zelenjavo, por 2 minuti, korenje in zeleno 4 minute. V ponvi karameliziramo sladkor, dolijemo pomarančni sok in kis ter kuhamo toliko časa, da se karamela raztopi. Zamešamo v kuhano lečo skupaj z blanširano zelenjavo in 40 g masla. Krepko začinimo s soljo in poprom.
Ostrigarje opečemo v ponvi na preostalem maslu ter jih začinimo s soljo in poprom. Lardo narežemo na dolge trakove in ovijemo olupljene kozice. Kozice opečemo na močni temperaturi v preostalem olju.
Na krožnike s pomočjo kovinskega oboda naložimo lečino solato ter pečene kozice in ostrigarje.