Lečina enolončnica s topinamburjem
Sestavine
- 100 g rdeče leče
- 90 g čebule
- 200 g korenja
- 250 g gomoljne zelene
- 400 g topinamburja
- sol
- 30 g masla
- poper
- 2 žlički curryja
- 1 l zelenjavne juhe
- 3 vejice mete
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- jabolčna redukcija ali starani balzamični kis
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 278 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Rdečo lečo kuhamo na majhni vročini 8 minut in jo solimo minuto pred koncem kuhanja. Kuhano lečo stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Korenje, zeleno in topinambur olupimo ter narežemo na 1 cm velike kocke. V loncu segrejemo maslo in dušimo čebulo na srednji vročini 3 minute. Dodamo korenje, zeleno in topinambur ter dušimo še 4 minute. Solimo in popramo.
Potresemo s curryjem, malce opražimo in dolijemo juho. Zavremo in kuhamo na majhni vročini 20 minut. Dodamo rdečo lečo in kuhamo še 2 minuti. 250 ml juhe z zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom v pire, ga stresemo v enolončnico in jo na ta način zgostimo.
V majhnem loncu zavremo vodo, vanjo stresemo beluga lečo in jo kuhamo na srednji vročini 20 minut. Stresemo jo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Pred koncem kuhanja jo dodamo enolončnici, da jo segrejemo. V juho zamešamo še peteršilj in lističe mete. Po želji jo na krožniku pokapljamo s kisom.