Sestavine

  • 100 g rdeče leče
  • 90 g čebule
  • 200 g korenja
  • 250 g gomoljne zelene
  • 400 g topinamburja
  • sol
  • 30 g masla
  • poper
  • 2 žlički curryja
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 3 vejice mete
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • jabolčna redukcija ali starani balzamični kis

Uvod

Vlaknine so zdrave! Četudi smo potem na zračni pogon … Zato kar hrabro, saj je zunaj mraz, znotraj pa takšna gosta, krepka in aromatična juha globoko pogreje in razveseli. Tudi zaradi živih in pisanih barv. Četudi si pozimi želimo beline....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 278 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Rdečo lečo kuhamo na majhni vročini 8 minut in jo solimo minuto pred koncem kuhanja. Kuhano lečo stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

2

Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Korenje, zeleno in topinambur olupimo ter narežemo na 1 cm velike kocke. V loncu segrejemo maslo in dušimo čebulo na srednji vročini 3 minute. Dodamo korenje, zeleno in topinambur ter dušimo še 4 minute. Solimo in popramo.

3

Potresemo s curryjem, malce opražimo in dolijemo juho. Zavremo in kuhamo na majhni vročini 20 minut. Dodamo rdečo lečo in kuhamo še 2 minuti. 250 ml juhe z zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom v pire, ga stresemo v enolončnico in jo na ta način zgostimo.

4

V majhnem loncu zavremo vodo, vanjo stresemo beluga lečo in jo kuhamo na srednji vročini 20 minut. Stresemo jo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Pred koncem kuhanja jo dodamo enolončnici, da jo segrejemo. V juho zamešamo še peteršilj in lističe mete. Po želji jo na krožniku pokapljamo s kisom.

Oceni