Sestavine

  • 300 g leče (sorta Le-Puy)
  • 2 šalotki
  • 2 majhna stroka česna
  • 4 žlice repičnega olja
  • 1 žlička tajske rdeče curry paste
  • 400 ml kokosovega mleka
  • 500 do 600 ml zelenjavne juhe
  • 200 g majhnih kozic
  • 1 zreli mango
  • šopek svežega koriandra
  • 4 mlade čebule
  • sol, sveže mleti poper
  • kajenski poper

Uvod

Včasih se je potrebno znoreti. Tako kot otroci. Ki ne poznajo sramežljivosti, nimajo zadržkov, si ne postavljajo mej. Enostavno rečejo, naredijo, skočijo. Pa čeprav jim ta stari pravijo: ”Ne smeš!”

Takšna je ta lečina juha. V njej je vse to, česar sicer vanjo ne bi dali. A ravno zato te zasvoji. Zato je bo potrebno prihodnjič skuhati še več. Zakaj pa ne bi bila še za zajtrk?!

Leča je sicer dolgočasna, ko pa lahko izrazi svojo teksturo, z veseljem podstavi svojo konsistenco. Curry jo naredi nagajivo, poskočno, lahkotno, mlada čebula jo še dodatno osveži, in kogar malo speče, mango potolaži s sladkostjo. To so okusi, ki hočejo zeleni koriander, toda tudi s peteršiljem se boste izvlekli. Zdaj verjamete, da je v kuhinji vse mogoče?...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

Lečo oplaknemo z mrzlo vodo, blanširamo 5 minut v vreli vodi, stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Šalotko in česen olupimo ter drobno sesekljamo.

2

V loncu segrejemo žlico olja, dodamo šalotko in česen ter ju stekleno opražimo. Vmešamo curry pasto, dolijemo kokosovo mleko in juho ter kuhamo lečo do mehkega na majhni temperaturi.

3

Dobro osušene kozice pražimo v ponvi v preostalem olju na majhni temperaturi toliko časa, da postanejo hrustljave. Mango olupimo, meso ločimo s pomočjo noža od pečke in ga narežemo na majhne kocke. Koriander grobo narežemo. Mlado čebulo narežemo na zelo tanke kolobarje.

4

Juho začinimo s soljo in poprom, naložimo v ogrete krožnike in potresemo s kozicami, mangom in koriandrom.

Oceni