Sestavine

  • 10 g posušenih jurčkov
  • 50 g rjave leče
  • sol
  • 100 g čebule
  • 1 strok česna
  • 60 g dimljene slanine
  • 200 g krompirja
  • 80 g korenja
  • 80 g peteršiljeve korenine
  • 100 g gomoljne zelene
  • 6 vejic peteršilja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1
  • 5 l zelenjavnega fonda
  • 1 lovorov list
  • 8 vejic timijana
  • črni poper
  • 12 okroglih won ton lističev
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Pri babici imamo Slovenci najraje govejo in v gostilni največkrat naročimo gobovo, toda v Šoli okusov trdimo, da je najboljša juha zelenjavna! Zato, ker je najbolj raznolika. Goveja je lahko le razredčena, z razkuhanimi rezanci, iz vrečke ali pa prava. In gobova je lahko vedno le iz kupljenih, nabranih in pravih gob, ker iz nepravih je lahko le enkrat. 

Zelenjavna juha pa je lahko vedno drugačna. Tako drugačna, da je celo na kitajski način. Prikrajšani ne bodo niti ljubitelji gob, niti ljubitelji testenin, mesojedci pa sploh ne bodo opazili, da kaj manjka.

Za won ton (wan tan, wonton) žlikrofe lahko uporabite kupljeno testo ali pa ga naredite sami. Prvo je potrebno odtajati, drugo razvleči. Ko enkrat obvladate, boste azijske šlikrofe ponovili še večkrat, z različnimi nadevi, v juhi, vodi, sopari, na olju....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 248 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Gobe namočimo v 100 ml tople vode. Lečo stresemo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo, odcedimo in stresemo v vrelo vodo. Kuhamo jo 20 do 25 minut na majhni temperaturi in jo solimo tik pred koncem kuhanja. Kuhano lečo dobro odcedimo.

2

Čebulo, česen in slanino narežemo na drobne kocke. Korenje, krompir, peteršilj in zeleno olupimo ter narežemo na 5 mm velike kocke. Gobe dobro odcedimo in sesekljamo.

3

V loncu egrejemo olje in pražimo čebulo, česen in slanino 2 minuti na srednji temperaturi. Dodamo vso narezano zelenjavo in pražimo 5 minut. Dolijemo juho in dodamo še jurčke, peteršiljeve vejice, lovor in timijan. Kuhamo na majhni temperaturi 20 minut.

4

Juho precedimo in zelenjavo s slanino pustimo na cedilu. Odstranimo lovor, timijan in peteršilj.

5

Za nadev zmiksamo 30 g zelenjave s slanino, 60 g kuhane leče in polovico sesekljanega peteršilja. Krepko začinimo s soljo in poprom. Na vsak list testa damo 1/2 žličke nadeva, robove premažemo z vodo, prepognemo in stisnemo, da dobimo polmesec. Postopek ponovimo še s preostalim testom.

6

V loncu zavremo slano vodo in testeninske žepke kuhamo 2 minuti. S penavko jih poberemo iz vode in dobro odcedimo.

7

V krožnike porazdelimo kuhano lečo, zelenjavo s slanino in won ton žepke. Prelijemo z vročo juho in potresemo s preostalim peteršiljem,

Oceni