Lečini falafli in črni koren
Sestavine
- FALAFLI
- 350 g rjave leče
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 10 vejic koriandra
- 6 vejic peteršilja
- 1 rdeči čili
- 1/2 žlice kumina
- 1 žlica koriandrovih semen
- 2 žlički pecilnega praška
- sol, poper
- 2 jajci
- 8 žlic drobtin
- 2 žlici sezamovih semen
- 1 l olja za fritiranje
- ČRNI KORE
- 250 g grškega jogurta
- 2 žlici limetinega soka
- 1 kg črnega korena
- sok 1 limone
- 5 pasijonk
- 150 ml svežega pomarančnega soka
- 250 ml zelenjavne juhe
- 1 rdeči čili
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlička posušenega pehtrana
- koriandrovi kalčki za dekoracijo

Uvod
Zelenjavna jed, ki ne le prav nič ne pogreša mesa, temveč je lahko tudi veganska, le jogurt je potrebno izpustiti. A saj ne gre za meso, da ali ne, temveč za okus, malo ali več. Dokaz, da brezmesne jedi niso le bolj slikovite, temveč so lahko tudi bolj plastovite. Le upati si je treba, za falafle, na primer, uporabiti surovo lečo, in jih zrahljati s pecilnim praškom, v pričakovanju sezone belušev in špargljev pa konec zime dati priložnost črnemu korenu, ki se v omaki pasijonke in čilijev spremeni v pravega lepotca.
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 868 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 50 minut (+ 8 ur za namakanje leče)
Za falafle namakamo lečo v mrzli vodi najmanj 8 ur (najbolje čez noč).
Namočeno lečo dobro odcedimo v cedilu. Čebulo in česen narežemo na drobne kocke. Koriander in peteršilj grobo sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga drobno narežemo. Kumin in koriandrova semena opražimo, ohladimo in fino zmeljemo v možnarju.
Tretjino leče, čebule, česna, peteršilja, koriandra in čilija stresemo v sekljalnik in vse skupaj srednje fino zmiksamo. Postopek nato dvakrat ponovimo s preostalimi sestavinami.
Dodamo jajci, drobtine, 1 žlico soli, sveže mleti poper in začimbe ter maso temeljito pregnetemo. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Grški jogurt in limetin sok gladko zmešamo, krepko solimo in popramo ter shranimo v hladilniku.
V posodo nalijemo 1 l mrzle vode in dodamo limonov sok. Črni koren umijemo, olupimo (ne pozabimo na rokavice) in jih takoj polagamo v vodo z limono.
Pasijonke prerežemo na polovico in z žlico izpraskamo meso s peškami. V kozici zavremo pomarančni sok, pasijonkino meso z peškami in zelenjavno juho ter kuhamo 4 minute. Pasijonkin fond pretlačimo skozi cedilo in 2 žlici pešk stresemo nazaj v kozico.
Čiliju odstranimo semena in ga narežemo na tanke rezine. V veliki ponvi segrejemo olje in čili opražimo. Dolijemo pasijonkin fond, v ponev naložimo črni koren, dodamo pehtran in pokrito dušimo na majhni vroćini 15 minut. Začinimo s soljo in sveže mleti poprom.
Iz lečine mase s pomočjo žlice za sladoled oblikujemo majhne kroglice (ca. 50 g težke) in jih učvrstimo z rokami. Na eni strani jih pritisnemo v sezam in polagamo na pekač obložen s papirjem za peko.
V posodi za cvrenje segrejemo olje na 170 stopinj (uporabimo termometer). Polovico falaflov previdno položimo v olje, cvremo 6 do 8 minut in odcedimo na kuhinjskem papirju. Postopek cvrenja ponovimo s preostalimi falafli. Na krožnike naložimo črni koren z omako in ocvrte falafle, ter potresemo s koriandrovimi kalčki. Zraven postrežemo limetin jogurt.